Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Как се зарежда Tesla model 3?


Tesla Model 3 се появява на пазара през 2018 година, като до 2019 на пазара вече се предлагат трите спецификации (Standard Range Plus, Long Range Dual Motor и Long Range Performance). Освен разлики в капацитета на батерията и мощността на електрическия мотор, вариантът "Standard Range Plus" се различава и в максималната мощност с която може да бъде зареден на DC станция - 170 kW, спрямо 250 kW за другите два модела. Способностите на бордовото AC зарядно са сходни и при трите електромобила, като максималната мощност, с която могат да бъдат заредени е 11 kW.

Как се зарежда Tesla Model 3? Както вече уточнихме, зареждането на Tesla Model 3 има своите сходства за различните спецификации в които се предлага, но големината на батерията също оказва значение във времето необходимо за зареждане. Представените данни са за предлаганите в Европа Tesla Model 3 Long Range Dual Motor.

Type 2 зареждане  AC (type 2)

Пример: Домашни станции, станция на хотела, ресторанта и др.

Зарядна точка Макс. мощност Скорост на зарежане
Обикн. контакт (2.3 kW) 2.3 kW 13 км/ч
Монофазна станция 16 A (3.7 kW) 3.7 kW 20 км/ч
Монофазна станция 32 A (7.4 kW) 7.4 kW 40 км/ч
3-фазна станция 16 А (11 kW) 11 kW 59 км/ч
3-фазна станция 32 А (22 kW) 11* kW 59 км/ч

 * Мощността е ограничена от зарядното на автомобила, което е с макс. мощност от 11 kW

CCS2 зареждане  DC (ccs 2)

Пример: Публични бързозарядни станции, зарядна станция на магистралата

Зарядна точка Макс. мощност Скорост на зареждане
CCS 2 (50 kW DC) 50 kW 260 км/ч
CCS 2 (175 kW DC) 148 kW 680 км/ч
CCS 2 (350 kW DC) 190 kW 790 км/ч
CCS 2 Supercharger v3 (350 kW DC) 250 kW 900 км/ч

* Мощността е ограничена от автомобила, който поддържа макс. 250 kW

Tesla стандартно зарядно
Стандартното зарядно за Tesla, което идва с автомобила

Tesla Model 3 идва със зарядно за обикновен контакт, което позволява зареждане от стандартен шуко контакт с максимална мощност 2.3 kW.

Важно е, обаче, да имате предвид, че електрическата инсталация често не е предвидена за зареждане с максимална мощност в продължение на часове.

А зареждането на Tesla Model 3 Long Range Dual Motor модел 2019 г., например, от 10% до 100% заряд, отнема около 38 часа.

Затова удачен вариант за зареждане у дома или на работното място, ако има възможност за това, е посредством домашна зарядна станция.

 

Домашни зарядни станции за tesla model 3


Домашните зарядни станции обикновено се монтират на стената и са наричани уолбокс (wallbox). Ако инсталацията ви го позволява, за Tesla Model 3 е удачно да инсталирате 3-фазна зарядна станция, която ще ви даде възможнот да зареждате своя електромобил Tesla с мощност до 11 kW, което означава, че за около час зареждане ще добавите 59 км пробег. Повечето 22 kW зарядни станции могат да се конфигурират да работят на 11 kW и също са удачен избор.

разгледай всички домашни зарядни станции

Ако не разполагате с 3-фазна електрическа инсталация, изберете монофазна зарядна станция 7.4 kW, с която ще можете да зареждате със скорост до 40 км/ч.

В зависимост от предпочитанията си, можете да заложите на станция с кабел. В този случай това трябва да бъде кабел с конектор Type 2 (тип 2), какъвто е този на европейския вариант на Tesla Model 3. Ако пък вече имате собствен кабел за зареждане и особено ако предвиждате възможност и друг автомобил да бъде зареждан от същата станция, по-добре изберете станция без кабел, само с контакт Type 2.

 

Мобилни зарядни станции за tesla model 3


Алтернатива на домашната зарядна станция са мобилните зарядни станции. Това са станции, които могат да осигурят същата мощност и скорост на зареждане като уолбоксовете, но също така са преносими и могат да се използват и на път. Мобилните зарядни станции изискват усилен контакт, за да бъдат включени, като вариантите са няколко:

усилен шуко контакт

Усилен шуко контакт - макс. мощност 3.7 kW

CEE 16 индустриален контакт монофазен

Монофазен индустриален контакт CEE 16 (син)

CEE32 индустриален контакт трифазен

Трифазен индустриален контакт CEE 32 (червен)

За да използвате своята мобилна зарядна станция, трябва да е наличен съответния тип контакт, в който да я включите. В повечето хотели и публични паркинги се намират индустриални контакти - монофазен (син) или трифазен (червен), т.к. ги използват за включване на машини за почистване или при провеждане на мероприятия, за осигуряване на ток за уредите.

Също така, когато изберете мобилна зарядна станция, тя може да има включени преходници в комплекта или ако не - то със сигурност се предлагат като допълнителен аксесоар. Някои мобилни станции могат и лесно да се монтират на стена, за да ги ползвате като уолбокс в гаража и когато ви потрябва за из път, да я откачите и вземете със себе си.

разгледай всички мобилни зарядни станции

 

Кабели за зареждане за tesla model 3


За зареждане на DC или "бързозарядна" станция, не ви е необходим кабел, т.е. тези станции винаги са със собствен кабел. Повечето публични AC зарядни станции, обаче, са без кабел и ще е необходимо да имате собствен такъв.

Кабелът за зареждане на Tesla Model 3 за предлаганите в Европа автомобили е Type 2 <> Type 2. Това ще рече, че се включва в автомобила в конектор Type 2 и се включва в зарядната станция също в конектор от тип 2. Ако автомобилът е внесен от САЩ, обаче, тогава конекторът на автомобилът е Type 1 и ще ви трябва кабел, който към автомобила е с тип 1, а към зарядната станция - тип 2, защото в Европа всички AC зарядни станции са с конектор тип 2.

разгледай всички кабели за зареждане на електромобили