Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Как се зарежда BMW i3?


BMW i3 се появява на пазара през 2013 година във вариант с 60 Ah батерия (18.8 kWh използваем капацитет). В последствие моделът получава няколко обновления, които повишават капацитета на батерията и съответно пробега на електромобила. Първоначално моделът позволява AC зареждане от обикновен контакт или AC зарядна станция, а като опция се предлага възможност за DC зареждане. В последствие DC зареждането се добавя за всички модели и позволява зареждане от DC зарядни станции с максимална мощност на зареждането 47 kW.

Как се зарежда BMW i3? Освен разликата в батериите, различните варианти на BMW i3 предлагат и различни опции за зареждане. Например, първата версия с батерия 60Ah поддържа само монофазно зареждане от AC (променлив ток) с макс. мощност 7.4 kW, докато следващите версии вече поддържат трифазно зареждане с максимална мощност 11 kW. Американските версии също поддържат само монофазно зареждане от AC (7.4 kW).

Колкото до зареждането от прав ток (DC), първата версия на модела с батерия 60Ah предлагаше това като допълнителна опция, докато при следващите версии това е стандартна опция за модела. 

Type 2 зареждане  AC (type 2)

Пример: Домашни станции, станция на хотела, ресторанта и др.

Зарядна точка Макс. мощност Скорост на зарежане
Обикн. контакт (2.3 kW) 2.3 kW 12 км/ч
Монофазна станция 16 A (3.7 kW) 3.7 kW 19 км/ч
Монофазна станция 32 A (7.4 kW) 7.4 kW 38 км/ч
3-фазна станция 16 А (11 kW) 7.4* / 11 kW 55 км/ч
3-фазна станция 32 А (22 kW) 7.4* / 11** kW 55 км/ч

* Версията с 60Ah батерия и предлаганите в САЩ версии поддържат макс. 7.4 kW AC 
** Мощността е ограничена от зарядното на автомобила, което е с макс. мощност от 11 kW

CCS2 зареждане  DC (ccs 2)

Пример: Публични бързозарядни станции, зарядна станция на магистралата

Зарядна точка Макс. мощност Скорост на зареждане
CCS 2 (50 kW DC) 47 kW 270 км/ч
CCS 2 (75 kW DC) 47* kW 270 км/ч
CCS 2 (150 kW DC) 47* kW 270 км/ч
CCS 2 (350 kW DC) 47* kW 270 км/ч

* Мощността е ограничена от автомобила, който поддържа макс. 47 kW

BMW i3 стандартно зарядно
Стандартното зарядно за BMW i3, което идва с автомобила

BMW i3 стандартно идва със зарядно за обикновен контакт, което позволява зареждане от стандартен шуко контакт (в Европа) с максимална мощност 2.3 kW.

Важно е, обаче, да имате предвид, че електрическата инсталация често не е предвидена за зареждане с максимална мощност в продължение на часове. А зареждането на BMW i3 модел 2019 г., например, от 10% до 100% заряд, отнема около 15 часа.

Затова, удачен вариант за зареждане у дома или на работното място, ако има възможност за това, е посредством домашна зарядна станция, с която ще можете да постигнете значително по-бързо зареждане.

 

Домашни зарядни станции за BMW i3


Домашните зарядни станции обикновено се монтират на стената и са наричани уолбокс (wallbox). Ако инсталацията ви го позволява, за BMW i3 е удачно да инсталирате 3-фазна зарядна станция, която ще ви даде възможнот да зареждате своя електромобил BMW i3 с мощност до 11 kW, което означава, че за около час зареждане ще добавите 55 км пробег.

разгледай всички домашни зарядни станции

Повечето 22 kW зарядни станции могат да се конфигурират да работят на 11 kW или дори монофазно на 7.4 kW и също са удачен избор. Ако притежавате модел, който поддържа само монофазно зареждане, можете да заложите на монофазна станция, при което ще можете да зареждате с до 7.4 kW. Разликата в цената обаче, не е много голяма и може би по-удачният вариант е все пак станция, която поддържа 3-фазно зареждане с до 22 kW, за да сте подготвени за в бъдеще.

В зависимост от предпочитанията си, можете да заложите на станция с кабел. В този случай това трябва да бъде кабел с конектор Type 2 (тип 2), какъвто е този на BMW i3 (освен ако не сте закупили американската версия, която е с тип 1).

Ако пък вече имате собствен кабел за зареждане и особено ако предвиждате възможност и друг автомобил да бъде зареждан от същата станция, по-добре изберете станция без кабел, само с контакт Type 2, като дадените за пример по-горе.

 

Мобилни зарядни станции за BMW i3


Алтернатива на домашната зарядна станция са мобилните зарядни станции. Това са станции, които могат да осигурят същата мощност и скорост на зареждане като уолбоксовете, но също така са преносими и могат да се използват и на път. Мобилните зарядни станции изискват усилен контакт, за да бъдат включени, като вариантите са няколко:

усилен шуко контакт

Усилен шуко контакт - макс. мощност 3.7 kW

CEE 16 индустриален контакт монофазен

Монофазен индустриален контакт CEE 16 (син)

CEE32 индустриален контакт трифазен

Трифазен индустриален контакт CEE 32 (червен)

За да използвате своята мобилна зарядна станция, трябва да е наличен съответния тип контакт, в който да я включите. В повечето хотели и публични паркинги се намират индустриални контакти - монофазен (син) или трифазен (червен), т.к. ги използват за включване на машини за почистване или при провеждане на мероприятия, за осигуряване на ток за уредите.

Също така, когато изберете мобилна зарядна станция, тя може да има включени преходници в комплекта или ако не - то със сигурност се предлагат като допълнителен аксесоар. Някои мобилни станции могат и лесно да се монтират на стена, за да ги ползвате като уолбокс в гаража и когато ви потрябва за из път, да я откачите и вземете със себе си.

разгледай всички мобилни зарядни станции

 

Кабели за зареждане за BMW i3


За зареждане на DC или "бързозарядна" станция, не ви е необходим кабел, т.к. тези станции винаги са със собствен кабел. Повечето публични AC зарядни станции, обаче, са без кабел и ще е необходимо да имате собствен такъв.

Кабелът за зареждане за BMW i3 за предлаганите в европа автомобили е Type 2 <> Type 2. Това ще рече, че се включва в автомобила в конектор Type 2 и се включва в зарядната станция също в конектор от тип 2. Ако автомобилът е внесен от САЩ, обаче, тогава конекторът на автомобилът е Type 1 и ще ви трябва кабел, който към автомобила е с тип 1, а към зарядната станция - тип 2, защото в Европа всички AC зарядни станции са с тип 2 конектор.

разгледай всички кабели за зареждане на електромобили

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)