Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Мобилно зареждане

За да заредите автомобила си на публична зарядна станция често е необходимо да разполагате и със собствен кабел за зареждане. Ако липсва зарядна станция, но има трифазен контакт, бихте могли да заредите, ако имате мобилна зарядна станция.

Зареждане на публични зарядни станции


AC или DC зареждане и какви са разликите?

AC или DC и какви са основните разлики?

Основната разлика между AC и DC зарядните станции е в скоростта на зареждане. Обикновено DC станциите се използват за бързо зареждане, когато сме на път, а AC станциите са подходящи за зареждане, докато сме някъде за по-дълго време и колата може да остане на станцията два-три часа или дори по-дълго. Неслучайно на магистралата рядко ще видите AC станции, а пък в града преобладават именно те.

Освен скоростта на зареждане, обикновено има голяма разлика и в това колко ще ви струва, като зареждането на DC станция можете да очаквате, че ще е значително по-скъпо.


трябва ли ми кабел

Трябва ли да си нося кабел?

Повечето AC публични зарядни станции нямат кабел, а предоставят само контакт, в който да включите своя кабел. Всички публични DC станции, обаче, са с кабел и ако зареждате на тях, няма да имате нужда от собствен кабел. Затова имайте предвид - ако зареждате на публичните AC станции в града, ще ви е необходим кабел с конектор Type 2. Ако зареждате на DC станция - няма да ви е необходим кабел.

Кабели за зареждане


зареждане от обикновен контакт?

И все пак, мога ли да заредя от обикновен контакт?

Вашият електрически автомобил идва със зарядно, което най-вероятно е предназначено за обикновен контакт. Зареждането от обикновен контакт с това зарядно е най-бавният начин на зареждане. Когато сте на път, зареждането от обикновен контакт все пак е вариант, използвайки зарядноto на автомобила, но още по-добър вариант са мобилните зарядни станции, с които ще можете да заредите по-бързо, особено ако е наличен трифазен контакт EEC32 (червен евро-контакт) или монофазен EEC16/32 (син).

Мобилни зарядни станции


 

КАкво е мобилна разрядна станция?

 

какво е мобилна зарядна станция

 

Мобилните зарядни станции са близки като функционалност и приложение до зарядните станции, предвидени за ползване в гаража у дома. Разликата е, че вместо монтирани статично на стената, те могат да бъдат пренасяни лесно и да бъдат използвани на различни места.

За разлика от стандартното зарядно, което идва с вашия автомобил, мобилната зарядна станция може да предостави значително по-бързо зареждане, като бъде включена в трифазен контакт. При наличие на трифазен контакт и подходяща инсталация, мобилната зарядна станция може да зарежда с мощност до 22kW.

Повечето модели мобилни зарядни станции имат различни приставки с конектори, които им позволяват да бъдат включени в различни контакти - трифазни и монофазни, според това, което е налично на мястото, където зареждате. В паркингите и гаражите на повечето хотели и молове бихте могли да откриете червен 3-фазен евроконтакт. Включването на мобилна зарядна станция към такъв контакт позволява, в зависимост от инсталацията, зареждане с мощност от 7.4kW до 22kW, което е сравнимо с публичните AC зарядни станции, както и AC зарядните станции за домашно ползване. 

Разгледай и избери мобилна зарядна станция


 

Предимствата на мобилните зарядни станции


кога бихте ползвали мобилна зарядна станция

В кои случаи бихме ползвали мобилна зарядна станция?

Мобилната зарядна станция е особено подходящо решение, когато сте на път и очаквате да можете да заредите в гараж или паркинг, където е наличен 3-фазен контакт. Също така, ако паркирате в споделен паркинг, където има 3-фазни контакти, но нямате строго определено парко място, мобилната зарядна станция е отлична алтернатива на стационарните зарядни станции за монтаж на стена.


как да изберем мобилна зарядна станция

Как да изберем мобилна зарядна станция?

При избора на мобилна зарядна станция е важно да се уверите, че избраният модел разполага с подходящите конектори - за България това са евро щепселите (червен - трифазен, син - монофазен) и шуко щепсел.

Размерите, теглото и функциите, с които разполага мобилната станция също са фактори, които е добре да вземете предвид и не на последно място - здравината на корпуса и наличието на адекватна дефектно-токова защита. 

Съществуват модели с различна дължина на кабела или дори без кабел - само с контакт, така че вземете предвид и това при избора.


обикновено зарядни шуко

Зарядното, което идва с колата не е ли също мобилна зарядна станция?

Оригиналното зарядно, което идва с вашия електрически автомобил е подходящо за използване у дома, при условие, че електрическата ви инсталация е съобразена с това. Това обаче е и най-бавният начин на зареждане и особено за автомобили с капацитет на батерията над 30kWh не е особено практично, а е по-скоро вашият “резервен вариант”. Инсталирането на зарядна станция в гаража или ползването на мобилна зарядна станция, включена в 3-фазен контакт, ще осигури значително по-бързо и надеждно зареждане. 


 

препоръчани МОБИЛНИ ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ