Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Tesla Model X

Tesla Model X е вторият електромобил в масово производство на Tesla след Model S. Всъщност това е електрически SUV, който се предлага в пет, шест или седем местни версии. Това ЕПС е толкова футуристично, че няма как да не направи впечатление на хората по улиците.

ВИДЕО РЕВЮ: Tesla Model X

Препоръчваме ви да отделите няколко минути на видео ревюто от RoadShow. В него нагледно можете да добиете представа за някои от основните предимства на този електрически SUV.

Видеото е на английски език.


Пробег

Model X е снабден с 100 kWh батерия и се предлага в три варианта:

Long Range
Performance
Performance with Ludicrous Mode

“Long Range” версията може да измине около 420 километра с едно зареждане. Това е доста впечатляваща дистанция, сходна с тази на Jaguar I-Pace. Друг конкурент в този клас Audi e-tron 55 quattro има по-малък пробег от 370 километра.

“Performance” и “Performance with Ludicrous Mode” имат по-къс пробег от около 400 километра. Това все пак си остава доста добър пробег, който ги поставя в сходна позиция с Kia e-Niro и Hyundai Kona Electric, разбира се поне когато говорим за пробег. 

Предимството на Performance версиите идва от по-големия електромотор на задната ос. Ускорението от 0 до 100 км/ч. отнема 4.7 секунди за “Long Range”, 3.5 секунди за “Performance” и впечатляващите 2.8 секунди за “Performance with Ludicrous Mode”.


 

Цена

За да онагледим добре цените за различните спецификации на Model X ще използваме ценова листа за Великобритания.

Long Range:  £82,350
Performance:  £89,850
Performance with Ludicrous Mode:  £101,350

В българските сайтове за автомобили втора употреба също можете да откриете Model X, като в зависимост от годината на производство и изминатите километри цените варират. Бърза справка ни показва, че най-евтиният вариант е на стойност 100 000 лв.
Цените са наистина много високи. Ако сте от хората за които е важно съотношението пробег към цена, то на пазара има електромобили, които предлагат сходен пробег на половината от цената на този модел. Ако обаче сте ценител на уникалното преживяване, което несъмнено Model X може да предложи ще откриете този електрически SUV, като напълно разумна покупка.


Autopilot от Tesla

От Tesla развиха много своето автономно шофиране наречено “Autopilot”. То позволява да седнете в електромобила и той да шофира вместо вас. Например, ако карате по магистрала, автомобилът може автоматично да завива, спира, и ускорява в зависимост от ситуацията. Тази екстра е включена в гореспоменатите цени на електромобила.

По-авангардна версия на тази екстра е “Full Self Driving Capability”. Тя позволява електромобилът самостоятелно да смени платното, да изпревари и отново да се върне в същото платно. Тази версия към момента е върха при разработките на Autopilot и добавянето ѝ струва допълнителни £5,800. С Full Self Driving Capability вие също така ще получите - Autopark - електромобилът ще може да се паркира сам и опцията да го “извикате” (ако сте паркирали далеч от входа на търговски център и завали, можете да дадете инструкция на вашата Tesla да дойде до входа и да ви вземе). Не се шегуваме за последното.


 

Falcon Wings

Falcon Wings (соколови крила) е една от екстрите които отличават Model X от всичко което сте виждали до момента (ако не прекалявате с научно фантастичните филми разбира се). Отварянето на вратите нагоре не е нещо ново, но начинът по който по-конкретно се отварят задните врати на Model X е уникален. Системата е толкова добре оптимизирана, че дори когато паркирате много близко между два автомобила, то вратите ще се отворят без проблем и без да причинят нежелан контакт с другите превозни средства.


За кого е предназначен Tesla Model X?


 Както вече споменахме в началото Tesla Model X може да бъде закупен в пет, шест и седем местен вариант, като и трите варианта са изключително просторни. 

Този електрически SUV със задвижване и на четирите колела се намира в луксозния сегмент на пазара. За разлика от един Range Rover например, освен луксозно SUV преживяване, Model X може да предложи и екологично съобразено придвижване.

Не е рядкост използването на Model X, като служебен електромобил, но говорим за високите нива на корпоративния свят.
Вземайки под внимание пространството, което предлага Model X, то това е прекрасен семеен SUV. Фактът, че е 4х4 означава, че не би следвало да имате проблем в кални участъци. 

Ако сте от хората които пътуват често на дълги разстояния и написаното в “Пробег” ви е накарало да промените мнението си за електромобилите, то следващите редове трябва допълнително да наклонят везната. 

Основно предимство на Tesla пред останалите ЕПС са зарядните станции. В САЩ и много западни страни, зарядните станции на Tesla предлагат зареждане до 120 kW, което е много повече от стандартните 50 kW. Очакванията са следващите ъпдейти да направят зареждането възможно до 250 kW. Това ще позволи зареждане на 160 километра за около 6 минути - наистина впечатляващо.

tesla model x - галерия