Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Tesla Model 3

Дългоочакваният по-евтин сериен модел на Tesla вече е факт! Нека се запознаем с този изключителен електромобил - Tesla Model 3!

ВИДЕО РЕВЮ: Пет неща които трябва да знаем за Model 3

Model 3 от Tesla е един от най-очакваните електромобили на пазара, а причината за това бяха обещанията за по-ниска цена в сравнение с Model S и X, можем да кажем, че очакванията се потвърдиха.

Има някои много невероятни статистики покрай този електромобил, като фактът, че това е най-продаваният електрически автомобил за първото тримесечие на 2019 година в Европа, а още по-интересното е, че моделът излезе на пазара през февруари. Този автомобил се продава като топъл хляб, всъщност като много топъл хляб.

Във видеото подготвено от RoadShow, можете да разберете за петте неща, които трябва да знаете за Model 3. Видеото е на английски език.


Пробег

Model 3 се предлага в три конфигурации:

  • Standard Range Plus
  • Long Range
  • Performance

Колко километра можете да изминете с едно зареждане?

Standard Range Plus разполага с 60 kWh батерия - около 370 километра пробег в реални условия.

Long Range версията има по-голяма батерия (75 kWh) и може да измине около 500 километра с едно зареждане. И все пак тези допълнителни километри идват на определена цена (ще видим по-долу).

Performance също е снабден с 75 kWh батерия, но пробегът му е около 476 километра. Този модел е по-бърз и не толкова енергийно ефективен - от там идва разликата в пробега.


 

Цена

Този електромобил все още не се предлага в България. Не можете да го откриете и в сайтове за автомобили втора употреба - прекалено нов е. Поради тази причина ще използваме цената на Tesla Model 3 за Великобритания. 

Standard Range Plus: от £38,900
Long Range: от £47,900
Performance: от £56,900
Както виждате цените доста варират. От къде обаче идва разликата от £9,000 или £18,000 за някоя от по-високите конфигурации?

Освен по-голям пробег, версиите “Long Range” и “Performance” имат и задвижване на четирите колела - по един електромотор на всяка ос. При базовата конфигурация задвижването е само на задните колела. 

Интересното около цената на Model 3 е, че тя е наполовина спрямо Model S и X. И все пак пробегът с едно зареждане на батерията е сходен. Model 3 изглежда, като една много добра сделка. 

Има обаче и някои други разлики между трите конфигурации на това ЕПС.


Ключови показатели и сравнение на трите конфигурации


 

TESLA MODEL 3 Standart Range Plus Long Range Long Range
Цена £38,900 £47,900 £56,900
Пробег 373 км 503 км 476 км
Ускорение (0-100 км/ч) 5.4 сек. 4.4 сек. 3.2 сек.
Максимална скорост 225 км/ч 233 км/ч 260 км/ч
Задвижване Задно AWD AWD
Тегло 1611 кг 1847 кг 1847 кг

 

Autopilot от Tesla

От Tesla развиха много своето автономно шофиране наречено “Autopilot”. То позволява да седнете в електромобила и той да шофира вместо вас. Например, ако карате по магистрала, автомобилът може автоматично да завива, спира, и ускорява в зависимост от ситуацията. Тази екстра е включена в гореспоменатите цени на електромобила.

По-авангардна версия на тази екстра е “Full Self Driving Capability”. Тя позволява електромобилът самостоятелно да смени платното, да изпревари и отново да се върне в същото платно. Тази версия към момента е върха при разработките на Autopilot и добавянето ѝ струва допълнителни £5,800. С Full Self Driving Capability вие също така ще получите - Autopark - електромобилът ще може да се паркира сам и опцията да го “извикате” (ако сте паркирали далеч от входа на търговски център и завали, можете да дадете инструкция на вашата Tesla да дойде до входа и да ви вземе). Не се шегуваме за последното.


 

За кого е предназначен Tesla Model 3?


 

Желанието ви да имате служебен автомобил Tesla вероятно е било далечна мечта, която би била постижима само ако заемате изключително висока длъжност в компанията. Model S и X просто са прекалено скъпи за да ги притежавате, като служебни ЕПС. 

Сега с излизането на Model 3 служебна Tesla е напълно постижимо, като дори не е задължително да сте на най-висок пост. 

Не е за подценяване и възможността Tesla Model 3 да изпълнява функциите и на семеен автомобил. Все пак е пет местен и изключително безопасен. Недостатък се явяват четирите врати. Винаги можете да свалите задните седалки и да напълните багажника, но сте лимитирани от гледна точка на височината на багажа, който трябва да сложите.
 

Наскоро от “Top Gear” заявиха, че Tesla Model 3 Performance е по-бърз от BMW M3 на състезателна писта. Феновете на конвенционалните автомобили сега научават, че електромобилите са не само по-екологични, но и по-бързи. Ако сте фен на автомобилите с двигател с вътрешно горене, препоръчваме да направите тест драйв на някой електромобил и да се убедите сами.


Ако сте от хората които пътуват често на дълги разстояния и написаното в “Пробег” ви е накарало да промените мнението си за електромобилите, то следващите редове трябва допълнително да наклонят везната.


Основно предимство на Tesla пред останалите ЕПС са зарядните станции. В САЩ и много западни страни, зарядните станции на Tesla предлагат зареждане до 120 kW, което е много повече от стандартните 50 kW. Очакванията са следващите ъпдейти да направят зареждането възможно до 250 kW. Това ще позволи зареждане на 160 километра за около 6 минути - наистина впечатляващо.

 

Tesla Model 3 - галерия


Tesla Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3