Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Renault Zoe

Renault Zoe е един доказал се електромобил на страхотна цена. Производството му стартира през 2012 година и днес може да бъде определен, като един от често срещаните електромобили по пътищата.

Последната версия от 2018 година предлага по-голяма батерия, което от своя страна прави пробега с едно зареждане доста добър. Не е лоша идея да сложите Zoe във вашия списък с ЕПС.
 

ВИДЕО РЕВЮ: Renault Zoe 2018 

Както споменахме, версията от 2018 година предлага по-голяма батерия. Осъвременяването на дизайна също е налице. Във видеото от Carbuyer можете да откриете и други подобрения на Renault Zoe. 

Видеото е на английски език.


Пробег

Има две версии на електромобила - R110 ZE40 и Q90 ZE40. И двете имат инсталирана 41 kWh батерия, като в момента от Renault официално предлагат R110 ZE40. Разбира се можете да се сдобиете с Q90 от някой от дилърите на марката, или от пазара на автомобили втора употреба, затова ще разгледаме и двата модела. 

Каква обаче е разликата между R110 и Q90?

Всъщност и двете версии могат да изминат около 268 километра с едно зареждане. Това не е един от най-добрите показатели за електромобил в момента, но определено е съпоставим с този на другите електрически автомобили от този клас.

След като пробегът е сходен, ще се наложи да потърсим други значими разлики.


 

Цена

Цената на Zoe стартират от 63 490 лв. за ниво на оборудване тип “Life”, 66 990 лв. за Intens и 72 490 лв. за Ultimate. Тези числа правят електромобила на Renault един от евтините варианти за пет местено ЕПС. И тук не успяхме да научим за разликата между двата модела…


Зареждане

Тук вече идва голямата разлика между R110 и Q90. По-конкретно в размера на електромотора и скоростта за зареждане.

Zoe R110 ZE40 разполага с електромотор с мощност 80 kW (107 к.с.) и ускорява от 0 до 100 км/ч. за 11.4 секунди. Q90ZE40 от своя страна има 65 kW (87 к.с.) мотор, който ще направи възможно ускорението от 0 до 100 км/ч. за 13.5 секунди. Общо взето R110 има по-мощен мотор спрямо Q90.

Като недостатък на R110 може да се посочи, фактът, че не разполага с възможност за бързо зареждане. Това означава, че ако сте на по-дълъг път и трябва да заредите на някоя станция, ще трябва да се задоволите само с 22 kW. Q90 може да се похвали с опция за бързо зареждане до 43 kW, което е ключово предимство.

Тук съвсем логично идва въпросът, как да избера между двете версии? 

Ако желаете да имате по-бързо зареждане когато сте на дълъг път, изберете Q90 ZE40. Ако цените повече представянето на електромобила и по-конкретно неговото ускорение, то R110 ZE40 е вашето ЕПС.


 

За кого е предназначен Renault Zoe?

С предно задвижване на колелата, пет врати и пет места, Zoe е позициониран в клас супер мини, като предлага нелошо пространство за пасажерите намиращи се на задните седалки, особено ако са деца. За възрастен не би било проблем да се настани комфортно без да свива много краката си или да опира тавана с глава. Некомфортно би станало ако се возят трима възрастни отзад. Размерът на багажника е приемлив, отново на базата на клас супер мини.

Може ли това да бъде единствената ви кола? Може, но при няколко условия. Ако сте сам или сте във връзка, но без деца, Renault Zoe ще ви свърши добра работа със своя пробег, и ще има достатъчно пространство за вашия багаж. За семеен автомобил при наличието на две деца се съмняваме, че ще свърши работа, основно заради размера на багажника или по-конкретно заради размера на всички играчки и приспособления, които ще се наложи да сложите в него. Спокойно може да бъде обаче втори фамилен автомобил, дори доста добър и екологичен втори автомобил. 

Zoe ще ви допадне и като служебен автомобил. Той е малък, маневрен и не замърсява околната среда, бихме казали идеален.


renault zoe - галерия