Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Nissan Leaf

На вашето внимание - Nissan Leaf един от най-популярните и използвани електромобили на пазара. Автомобилът е продукт на десетгодишна работа в насока ЕПС от страна на Nissan. Какво обаче прави Leaf най-продавания електромобил в Европа за 2018 година? Нека проверим.

ВИДЕО РЕВЮ: Една година с Nissan Leaf

От RoadShow са направили видео ревю в което представят своите наблюдения за електромобила след една година използване. Смятаме, че няма по-добър начин за представяне на един автомобил, от този да опишеш своите впечатления след по-дълъг период на използване. Ако Nissan Leaf е във вашия списък с електромобили, то препоръчваме да излгедате това видео.

Видеото е на английски език.


Пробег

Nissan Leaf е оборудван с батерия от 40 kWh, което се равнява на пробег от около 243 километра.

В началото на 2018 година пробег от над 240 километра се смяташе за доста конкурентен. Само по-скъпите Tesla, Renault Zoe и BMW i3 можеха да се похвалят с по-голяма дистанция за едно зареждане. Сега обаче тази версия от 2018 година изглежда е надмината от някои други не толкова скъпи електромобили, като например Kia e-Niro и Hyundai Kona Electric, които могат да изминат над 400 километра без допълнително зареждане. Все пак Nissan Leaf 2019, който очакваме през лятото на 2019 година се очаква да има пробег от 346 километра.


 

Цена

Цената на Nissan Leaf е в диапазона от 69 000 лв. до 77 000 лв. в зависимост от нивото на оборудване. За петместна семейна кола, разполагаща с технологии от сорта на E-Pedal и ProPILOT, (които ще разясним какво представляват малко по-долу), това си е доста добра цена.


Управление само с един педал? - e-Pedal

През 2018 година, когато електромобилът Nissan Leaf беше представен, дебют направи и системата e-Pedal или иначе казано Nissan пусна на пазара автомобил, който може да се управлява само с един педал. Да, правилно прочетохте.

Принципът на работа на тази технология е много интересен и както при повечето чудати нови системи в електромобилите и тази носи по-сериозна полза за представянето на автомобила и не е добавена единствено с цел удобство.

Когато натиснете бутона e-Pedal, колата ще започне да работи само с един педал. При натискане ще започнете да ускорявате. Когато достигнете желаната от вас скорост трябва само да задържите педала в конкретната позиция и колата ще запази своята скорост. За да намалите трябва да отпуснете педала, колкото повече го отпускате, толкова повече скоростта пада, а ако желаете да спрете трябва просто да го освободите. Когато педалът е в начална позиция няма вероятност автомобилът да тръгне, дори да сте на път под наклон. 

Наистина е доста екстравагантна и иновативна технология, но това което всъщност я прави полезна и ефективна е принципът и на действие. Когато махнете крак от педала, всъщност автомобилът не използва накладки за да спре, а E-Pedal кара електромотора да заработи наобратно и в този момент той действа като генератор. По този начин той зарежда вашата батерия.

Всъщност когато спирате вие зареждате вашата батерия с регенерирана енергия от обратното действие на електрическия мотор. След Nissan Leaf вече всички ЕПС внедряват подобен тип технология за използване на енергията при спиране.


 

ProPilot от Nissan

Пълното име на ProPILOT е “Advanced Driver Assistance System”. Това е вид интелигентен круиз контрол. Тази система управлява автомобила вместо вас на магистралите.

Избирате желаната скорост и дистанцията спрямо предностоящо превозно средство и ProPILOT ще свърши останалото. Той ще поддържа желаната скорост и дистанция и също докато държите волана ще усетите как завива вместо вас. Ако решите да свалите рацете си от волана системата ще ви предупреди за това. 

За да направите изпреварване е необходимо просто да започнете вашата маневра, като ProPILOT ще стартира отново след като се върнете в желаната лента и натиснете отново бутона с името на системата. 

Tesla имат подобен круиз контрол наречен “автопилот”. Тази система обаче е доста сложна и е изключително близо до това което наричаме автономно шофиране от страна на автомобила.

ProPILOT от Nissan не е толкова напреднала, като автопилот, но върши страхотна работа за цената на този електромобил.


 

За кого е предназначен Nissan Leaf?


Този хечбек с предно задвижване на колелата е изключително широкоспектърен и би бил подходящ за много различни хора.

Например може да бъде фамилен автомобил - има пет места и сравнително голям багажник. Управлява се много лесно и като почти всички електрически автомобили има страхотно ускорение.

Спокойно можете да ходите на работа с него. Изглежда по-добре от оригиналния Leaf и няма да стои не на място на работния паркинг. 

С вече споменатия пробег от около 240 километра с едно зареждане, означава, че няма да е един от първите кандидати да замени вашия бензинов или дизелов автомобил. Но ако не сте търговец, който обикаля страната всяка седмица 240 километра са достатъчни да задоволят вашите дневни градски ангажименти и то на доста добра цена.

Leaf разполага с вход за CHAdeMO система, която позволява бърз заряд в конкретния случай до 50 kW.

Важно е да знаете, че този електромобил няма система за активно управление на топлината, което означава, че ако тръгнете на по-дълъг път и се наложи да използвате бързо зареждане повече от веднъж за деня, софтуерът на Leaf ще забави зареждането за да запази температурата на батерията ниска. Това означава, че второто бързо зареждане за деня - ако все пак се наложи да има такова ще е значително по-дълго от първото. Повечето ЕПС с изключение на VW e-Golf имат система за управление на топлината и нямат този проблем при бързо зареждане.


nissan leaf - галерия