Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Нуждая ли се от мобилна станция за зареждане на електромобил?

Нуждая ли се от мобилна станция за зареждане на електромобил?

Електрическите автомобили стават все по-обичайна част от превозните средства на пътя. Увеличават се както собствениците на подобен тип коли, така и хората, които подкрепят този вид мобилност и са на прага на покупка. 

 

Повечето въпроси около електромобилите са свързани с тяхното зареждане. Съвсем логично и част от притесненията на потенциалните нови собственици са насочени точно около начините на зареждане и това какъв е пробегът на превозното средство с едно зареждане.

 

В статията ще представим един от удобните методи за добавяне на електрическа енергия към батерията - посредством мобилна зарядна станция.

 

 

Подобно на много сфери от нашия живот, лесното и удобно изпълнение на дадена задача е приоритет. Нашата практика и опит в изграждането на зарядна инфраструктура и продажбата на станции и компоненти, сочи точно същото - потребителите предпочитат практични и бързи решения.

 

По какво се различават мобилните зарядни устройства от зареждачките, които идват с покупка на електромобил / plug-in хибрид?

 

Мобилните зарядни станции и заводските устройства предоставени от производителя си приличат, но имат ключови разлики. Посредством фабричния кабел можете да зареждате с мощност до 2.3 kW (в Европа), като за целта се нуждаете единствено от стандартен домакински контакт шуко. 

 

Това от своя страна крие своите рискове, защото стандартните контакти не са предназначени за използване с тези мощности продължително време, а зареждането на BMW i3 модел 2019 г., например, от 10% до 100% заряд, отнема около 15 часа.

 Освен рискове, както се вижда от горния пример, процесът по зареждане е също така бавен, особено ако имаме ЕПС с по-голяма батерия от тази на BMW i3.

Тук идва ролята и смисълът в покупката на мобилна зарядна станция. Този тип станции позволяват по-бързо зареждане при свързване към усилен контакт тип Шуко и дори до 22 kW мощност при свързване към трифазен контакт. Разбира се, за да се зарежда с подобни мощности е необходимо закупуването на специфична станция, но за тези варианти ще говорим по-долу.

 

Как да зареждам с по-голяма мощност от мобилна станция?

 

Както споменахме различните видове портативни станции могат да зареждат с различна мощност. Тук е важно да отбележи, че скоростта на зареждане се влияе от няколко фактора - наличието на подходящ източник на енергия (ел. мрежа и контакт), зарядното устройство и техническите възможности на бордовото зарядно в самия електромобил.

 

Видимо е, че нещата са навързани и покупката на мощна зарядна станция сама по себе си не гарантира по-бързо протичане на зарядния процес. Предвид мобилния си характер обаче, възможностите за свързване към различни източници на енергия е на практика неограничен - колкото по-мощна станция толкова по-добре.

Това с което трябва да се съобразите преди покупка е бордовото AC зарядно на електромобила. В специално изработената секция от нас за електромобили можете да добиете представа за максималната мощност на зареждане на повечето електромобили на пазара. По този начин, ако обмисляте покупка на електрическо превозно средство или разполагате с такова, ще знаете какво е най-подходящото устройство за вас. Ако електромобилът с който разполагате приема максимално AC зареждане с 6.6 kW няма смисъл да купувате по-скъпо зарядно, което зарежда на 22 kW.

 

На кратко - скоростта на зареждане е пряко свързана с възможностите на захранването и параметрите на бордовото зарядно на електромобила. За да зареждате максимално бързо трябва да изберете мобилна станция със същата или по-висока мощност от тази която може да приеме превозното средство. Тук идва и друг въпрос.

 

Какви мобилни станции за електромобили се предлагат на пазара?

 

След като изяснихме колко е важно да знаем способностите на колата за приемане на енергия, е време да разгледаме и какви са различните зарядни станции на пазара. 

 

Истината е, че поради лесния работен интерфейс, има много подобни “кабели” на пазара. Идеята на статията е да изложим нашия личен опит и познания, затова ще представим мобилните зареждачки с които ние работим и спокойно можем да препоръчаме без угризения. 

 

Подобно на стационарните зарядни станции и портативните се делят на монофазни и трифазни. По-масови са монофазните модели именно поради по-масовия вид контакти, към които могат да бъдат свързани и по-ниската им цена. Всъщност голяма част от ЕПС разполагат с монофазни бордови зарядни (+ всички американски), което също е основоположен фактор за по-големия пазар на монофазни устройства.

 

В Европа монофазните зареждачки имат два типа щепсели - Шуко до 16 А и индустриален CEE евро 32 ампера. 

 

Наложен производител в този сегмент е Duosida - които имат варианти както с Тип 2 конектор (европейски стандарт), така и с Тип 1 (американски стандарт). Опитът ни сочи, че това са надеждни устройства на достъпна цена. 

 

 

Трифазните мобилни устройства които предлагаме определено са по-впечатляващи. Освен възможност за до 10 пъти по-бързо зареждане, те също така разполагат с множество функции и възможности за дистанционен контрол и мониторинг чрез смартфон.

Go-e Charger е уникална по рода си супер-компактна зарядна станция, която можете да монтирате и използвате стационарно, но също така само с едно движение можете да откачите от стената и да вземете със себе си, когато тръгвате на път. С go-e Charger спестявате от разходи за инсталация и печелите удобството да разполагате с мобилно решение за бързо зареждане навсякъде. Това е един от най-сигурните продукти за зареждане на пазара, с вградена дефектно-токова защита, изключително здрав корпус и висококачествени компоненти.

 

 

Модерните зарядни устройства впечатляват със своите интелигентни функции и възможности за дистанционен контрол и мониторинг. Все пак от основно значение остават някой по-базови технически параметри - скоростта на зареждане и безопасността при протичането на този процес. Точно това предлагат и австрийските зарядни с марка NRGKick!

 

Как да избера подходяща мобилна станция?

 

Разбираме, че информацията в статията може да изглежда сложна за тепърва навлизащите в света на електромобилите и plug-in хибридите, затова ще дадем пример на базата на конкретен модел електрически автомобил.

 

Ще използваме едно масово ЕПС:

BMW i3

 

Бордово AC зарядно на електромобила: 11 kW
Капацитет на батерията: 37.9 kWh

Вариант 1: Duosida 7.4 kW Тип 2
Време за зареждане при максимална мощност: ~ 5 часа и половина.


Предимства:

  • Достъпна цена;
  • Сравнително бързо зареждане от индустриален CEE евро 32 ампера контакт;
  • Възможност за зареждане от стандартен домакински шуко контакт посредством преходник;

 

Недостатъци:

  • Не се използва максималната мощност на AC зареждане за електромобила (11 kW);

 

Вариант 2: go-e Charger 22 kW Тип 2

Време за зареждане при максимална мощност: ~ 3 часа и половина

 

Предимства:

  • Зареждане с максимална мощност;
  • Възможности за дистанционен контрол посредством смартфон;
  • Защити от най-високо ниво;
  • Възможност за зареждане от различни видове контакти посредством комплект адаптери.


Недостатъци:

  • Сравнително висока цена;

 

И двете опции за зареждане имат своите логични положителни и негативни страни. Важно е да се отбележи, че ако зарядното се използва основно за зареждане в домашни условия, когато се предполага, че колата ще има повече време за заряд, по-евтината опция от Duosida е за предпочитане. Все пак дали докато спим колата ще се зарежда 5.5 или 3.5 часа няма особено значение.

 

И при двата варианта можете да използвате адаптери и да зареждате от различни контакти докато сте на път. Тук предимството е при go-e Charger - опциите за свързване са много повече, защото станцията може да зарежда както монофазно, така и трифазно.

Хубаво е да знаете, особено ако разполагате с plug-in хибрид или електромобил с по-слабо бордово зарядно, че можете да закупите дори по-евтин вариант на Duosida, който зарежда до 3.7 kW

 

Заключение

 

Независимо от наличието на стационарна станция, покупката на мобилно устройство е оправдана в много отношения. Преди всичко - те дават свобода, когато сте на път. Ако решите да отидете на почивка в район, който не разполага с много публични станции наблизо, винаги можете да изкарате вашата зареждачка и да я свържете към индустриален контакт в паркинга на хотел, търговски център или дори на бензиностанция.

 

Много шофьори използват мобилните станции за основен източник на енергия в домашни условия, което само допълва широкия спектър от възможности, който се открива с покупката на подобен кабел.

Мобилните зареждачки са по-надеждни и бързи от фабричните кабели от производителя и са по-практични от стационарните станции. Снабдете се с удобство на достъпна цена.