Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Полезни мобилни приложения за собственици на електромобили

Полезни мобилни приложения за собственици на електромобили

Електрическите превозни средства и по-конкретно електромобилите стават все по-сериозна част от нашето ежедневие. Претенцията на този тип мобилност е да бъде най-използваният начин за транспорт в близко бъдеще, а разрастващата се мрежа от зарядни станции определено намеква за подобно развитие. 

Освен евтино (на дадени места дори безплатно) зареждане, собствениците на електромобили имат възможността превозните им средства да са оборудвани с всички последни технологични екстри, като smart функциите на този вид автомобили не са една и две. 

Засиленият интерес към автомобилите с батерии, направи така, че все повече софтуерни компании да започнат разработка на приложения, които могат да бъдат от полза на всеки един притежател на електрическа кола. В статията ще ви представим някои от най-използваните и полезни мобилни апликации в света на електрическата мобилност.

Plugshare

iOs, Android

Съвсем логично започваме с може би най-разпознаваемите приложения в тези среди - Plugshare. Апликацията се наложи, като своеобразна карта, която показва локацията на зарядните станции по целия свят. Удобна екстра е възможността за търсене на станция по определен критерий. 

Ако например притежавате европейски BMW i3 и желаете да намерите най-близката станция за AC зареждане, трябва да изберете този тип зареждачка и да посочите филтъра за конектор тип 2, който може да бъде свързан към посочения за примера електромобил. Цената за зареждането също е изложена, което е допълнително удобство.

Потребителите могат свободно да добавят нови станции, да споделят мнение и отзиви за вече съществуващи и да отбелязват своите зареждания. Спокойно можем да кажем, че Plugshare е едно от задължителните приложения ако имате електромобил или plug-in хибрид.

EVNotify

iOs, Android

EVNotify е приложение, което има някои много удобни функции, които липсват в Plugshare. На практика апликацията се свързва с вашето ЕПС и получава информация за него в реално време. Как това може да Ви помогне? Ако например сте спрели на бензиностанция, на която има зарядна точка и стартирате зареждането, но решавате да изчакате в кафенето. След 30-40 минути можете да проверите през своя смартфон колко е заредена вашата батерия без да ставате и специално да ходите до превозното средство. 

Това е страхотно от гледна точка на удобството, но в същото време е и много практично. Ако сте в търговски център и от два часа зареждате вашия електромобил, но по време на зареждането е станала грешка и процесът е бил прекъснат, благодарение на апликацията вие ще получите известие и ще можете да стартирате отново зареждането, вместо да се окажете с незареден електромобил след два часа. 

Приложението също така Ви помага да намерите точната локация на станциите и съхранява информация за предишни зареждания. 

ChargePoint

iOs, Android

Приложението ChargePoint бързо се налага, като водеща апликация сред собствениците на електрически превозни средства. Чрез него, вие получавате информация за над 108,500 зарядни точки, намиращи се на паркинги, търговски центрове, бизнес сгради и други.

Апликацията позволява търсене в реално време, като можете да изберете критерий за станцията - вид конектор, цена на зареждане, локация. Ключово предимство е възможността за създаване на резервация за зареждане или нареждане на “опашка” за устройство, което в момента е заето. Приложението изготвя виртуален списък за всички чакащи.

Scan my Tesla

iOs, Android

Това е приложение, което се свързва с вашия Tesla Model S, X или 3. След като апликацията сканира електромобила, вие получавате информация и статистика в реално време за:

  • Състояние на батерията, напрежение, ток, температура;
  • Мощност на електрическия мотор, въртящ момент, конски сили, обороти, температура на задвижващия блок;
  • Статистика за живота на батерията, оценка на капацитета и пробега;
  • Запис и статистика на пътуванията, включително и зарежданията;

EV.energy

iOs, Android

EV.energy дава пълен контрол за зареждането на вашето ЕПС. В зависимост от smart функциите на зарядната станция, приложението може да бъде настроено да зарежда електромобила в конкретен час или когато капацитетът на батерията падне под определен процент. В общи линии, апликацията е най-вече за използване, когато разполагате със зарядно устройство в домашни условия.

Интересна функция, която може да бъде активирана, показва вредните въглеродни емисии, които сте спестили с използването на електромобила ви. 

Приложение разработено от българска компания - EVPoint

iOs, Android

Макар електрическите превозни средства в нашата страна да са изключително малко, можем да се похвалим с функционално приложение, което е насочено към нуждите на собствениците на този тип коли в България.

Приложението е разработено от българската компания Ampeco, която снабдява със софтуер и решения за зареждане на оператори от целия свят. Именно опитът на компанията в развитието на софтуер за чужди оператори, прави така, че приложението на EVPoint да притежава всички последни функции и екстри в сферата, но в същото време да е насочено за малък пазар, като българския.

Апликацията е достъпна за всички потребители на Android и iOs, като предлага точна навигация до всяка една станция в системата, информация за вида зарядна точка, наличието на кабел и типа конектор с който е снабдена зареждачката. Цената на зареждането също е видима, а някои станции дори предлагат безплатно зареждане за потребителите на EVPoint.

Свързаните към мрежата станции дават информация в реално време за статуса на устройството - дали е свободно или има свързан електромобил към него, като също така позволяват стартиране, спиране и плащане на зареждането през мобилното устройство.

Перфектната координация на всички тези процеси е възможна, благодарение на специално изработеният операторски панел, през който собствениците на локации със зарядни станции могат да контролират своите устройства и да обновяват информацията за тях.

На практика приложението на EVPoint обхваща всички процеси свързани със зареждането на един електромобил или plug-in хибрид, без да се налага да теглите няколко приложения за всяка отделна функция.