Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Как хотел или къща за гости може да предостави опция за зареждане на електромобили без зарядна станция?

И ВИ ПОЙНТ ООД logo
Как хотел или къща за гости може да предостави опция за зареждане на електромобили без зарядна станция?

Днес броят на електромобилите в България е все още сравнително малък, но пък расте с бързи темпове и се очаква тази тенденция да продължи и дори да се засилва през следващите години. Все повече туристи ще пътуват с електромобил и ще търсят възможност да заредят автомобила там, където ще отседнат.

Стандартният начин да се предостави възможност за зареждане на електромобили, е като се постави зарядна станция. Инвестицията за това, обаче, все пак не е незначителна, защото освен цената на самата зарядна станция, трябва да се вземат предвид и разходите за изграждане на кабелното трасе, подходяща стойка и обезопасяване на станцията.

зарядна станция

Също така остава и въпросът с избора на конкретни паркомясто или паркоместа, на които да бъдат поставени зарядни станции и резонното притеснение - не си ли блокираме така паркоместа, които не могат да се ползват в по-голямата част от времето, заради редките случаи, в които ще имаме гости с електромобил, който да се зарежда там?

Логично е да си зададем въпроса:

Съществуват ли алтернативи, които в определени случаи биха спестили разходи и биха решили проблема с блокирането на паркоместа, като същевременно са адекватен вариант за предоставяне на опция за зареждане на електромобил?

Накратко, отговорът е ДА.

Една такава опция е използването на мобилна станция за зареждане. Този тип станция не е фиксирана на конкретно паркомясто, а може да бъде използвана навсякъде, където има подходящ контакт. Това позволява да изберете няколко паркоместа, а защо не и всички паркоместа, да поставите там усилен контакт, който е несравнимо по-евтин от зарядна станция и да купите една или две мобилни зарядни станции, които да давате за ползване на рецепция.

трифазна мобилна зарядна станция NRGkick

На снимката - трифазна мобилна зарядна станция NRGkick 22 kW

Така вашите паркоместа едновременно са готови да предложат опция за зареждане на електромобил и същевременно не са постоянно резервирани за електромобили и могат да се използват от останалите гости без притеснение. Когато имате гост с електромобил, той може да паркира на което и да е от тези места с контакт, да вземе мобилната зарядна станция от рецепция и да зарежда.

Колко струва това, обаче и дали е оправдано като цена?

Всъщност, това дори е по-икономичният вариант. Разходите, които трябва да вземете предвид са следните:

  • Стойността на самата мобилна зарядна станция, която в общия случай е по-ниска от цената на стандартна станция;
  • Разходите за прокарване на кабелното трасе и окабеляване до всяко от желаните паркоместа;
  • Разходите за закупуване и инсталиране на контактите (10-20 лв. за брой)

Излиза, че дори и за едно паркомясто, това може да се окаже по-икономичният вариант, но ако говорим за 2 или повече паркоместа, то тогава икономията е наистина значителна.

Изскача логичният въпрос - не е ли тогава винаги по-добре да се заложи на мобилна зарядна станция, вместо статична такава?

Наистина, в определени случаи и особено, когато искате да предоставите възможност за зареждане на повече от едно паркомясто, без да инвестирате в отделни зарядни станции, това е добра опция.

И все пак, стационарните зарядни станции имат своите преимущества:

  • Клиентът може да използва станцията, без да я взема от рецепция;
  • Няма риск клиентът (неволно) да забрави да върне станцията;
  • По-нисък е рискът от преждевременна амортизация;
  • Възможност за свързване със софтуер а управление и приемане на плащания.

В заключение можем да обобщим така - и двете опции - стационарна и мобилна зарядна станция, имат своите специфични преимущества в определени случаи и начини на ползване. Изборът зависи от това с какви възможности за инвестиция разполагате и колко и какъв тип клиенти очаквате. Ако станцията ще се ползва спорадично и особено ако искате да не запазвате конкретно паркомясто, то мобилната зарядна станция е напълно валидна и по-икономична алтернатива.

 


EVPoint предлага различни модели мобилни зарядни станции, а ако предпочитате да поставите стационарна зарядна станция, разгледайте нашите предложения за публични зарядни станции.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)