Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Как хотел или къща за гости може да предостави опция за зареждане на електромобили без зарядна станция?

Как хотел или къща за гости може да предостави опция за зареждане на електромобили без зарядна станция?

Днес броят на електромобилите в България е все още сравнително малък, но пък расте с бързи темпове и се очаква тази тенденция да продължи и дори да се засилва през следващите години. Все повече туристи ще пътуват с електромобил и ще търсят възможност да заредят автомобила там, където ще отседнат.

Стандартният начин да се предостави възможност за зареждане на електромобили, е като се постави зарядна станция. Инвестицията за това, обаче, все пак не е незначителна, защото освен цената на самата зарядна станция, трябва да се вземат предвид и разходите за изграждане на кабелното трасе, подходяща стойка и обезопасяване на станцията.

зарядна станция

Също така остава и въпросът с избора на конкретни паркомясто или паркоместа, на които да бъдат поставени зарядни станции и резонното притеснение - не си ли блокираме така паркоместа, които не могат да се ползват в по-голямата част от времето, заради редките случаи, в които ще имаме гости с електромобил, който да се зарежда там?

Логично е да си зададем въпроса:

Съществуват ли алтернативи, които в определени случаи биха спестили разходи и биха решили проблема с блокирането на паркоместа, като същевременно са адекватен вариант за предоставяне на опция за зареждане на електромобил?

Накратко, отговорът е ДА.

Една такава опция е използването на мобилна станция за зареждане. Този тип станция не е фиксирана на конкретно паркомясто, а може да бъде използвана навсякъде, където има подходящ контакт. Това позволява да изберете няколко паркоместа, а защо не и всички паркоместа, да поставите там усилен контакт, който е несравнимо по-евтин от зарядна станция и да купите една или две мобилни зарядни станции, които да давате за ползване на рецепция.

трифазна мобилна зарядна станция NRGkick

На снимката - трифазна мобилна зарядна станция NRGkick 22 kW

Така вашите паркоместа едновременно са готови да предложат опция за зареждане на електромобил и същевременно не са постоянно резервирани за електромобили и могат да се използват от останалите гости без притеснение. Когато имате гост с електромобил, той може да паркира на което и да е от тези места с контакт, да вземе мобилната зарядна станция от рецепция и да зарежда.

Колко струва това, обаче и дали е оправдано като цена?

Всъщност, това дори е по-икономичният вариант. Разходите, които трябва да вземете предвид са следните:

  • Стойността на самата мобилна зарядна станция, която в общия случай е по-ниска от цената на стандартна станция;
  • Разходите за прокарване на кабелното трасе и окабеляване до всяко от желаните паркоместа;
  • Разходите за закупуване и инсталиране на контактите (10-20 лв. за брой)

Излиза, че дори и за едно паркомясто, това може да се окаже по-икономичният вариант, но ако говорим за 2 или повече паркоместа, то тогава икономията е наистина значителна.

Изскача логичният въпрос - не е ли тогава винаги по-добре да се заложи на мобилна зарядна станция, вместо статична такава?

Наистина, в определени случаи и особено, когато искате да предоставите възможност за зареждане на повече от едно паркомясто, без да инвестирате в отделни зарядни станции, това е добра опция.

И все пак, стационарните зарядни станции имат своите преимущества:

  • Клиентът може да използва станцията, без да я взема от рецепция;
  • Няма риск клиентът (неволно) да забрави да върне станцията;
  • По-нисък е рискът от преждевременна амортизация;
  • Възможност за свързване със софтуер а управление и приемане на плащания.

В заключение можем да обобщим така - и двете опции - стационарна и мобилна зарядна станция, имат своите специфични преимущества в определени случаи и начини на ползване. Изборът зависи от това с какви възможности за инвестиция разполагате и колко и какъв тип клиенти очаквате. Ако станцията ще се ползва спорадично и особено ако искате да не запазвате конкретно паркомясто, то мобилната зарядна станция е напълно валидна и по-икономична алтернатива.

 


EVPoint предлага различни модели мобилни зарядни станции, а ако предпочитате да поставите стационарна зарядна станция, разгледайте нашите предложения за публични зарядни станции.