Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Пост пандемичните финансови мерки в Европа ще дадат тласък на електромобилите?

Пост пандемичните финансови мерки в Европа ще дадат тласък на електромобилите?

През последните години се забелязва сериозен ръст на продажбите на електрически превозни средства, като някои производители подхождат малко по-плахо и въвеждат хибридни версии на вече наложилите се модели, докато други много по-убедено вярват, че електрическата мобилност е бъдещето и са насочили всички сили в развитието на технологията. Истината е, че “зелено” мислещите хора започват все по-настоятелно да повдигат въпроси, чиито отговори дълго време са били избягвани от по-високите етажи на властта. Ситуацията обаче започна да се променя. 

 

Правителствата на някои страни, по-конкретно в Европа, постепенно започнаха да налагат ограничения за автомобилите замърсяващи околната среда, като в много големи градове достъпът на коли с двигател с вътрешно горене в централните зони е ограничен. Някои от рестрикциите, които се очаква да бъдат въведени са представени в таблицата по-долу.

 

Държава / град / щат

Очаквана забрана

Дания, Копенхаген

Забранен достъп на дизелови автомобили в датската столица.

Италия, Рим

Забрана за достъп на дизелови автомобили в центъра на столицата до 2024 г.

Норвегия

Поставена цел да няма продажба на нови бензинови или дизелови автомобили до 2025 г.

Атина, Париж, Мадрид, Мексико сити

Край на използването на дизелови автомобили до 2025 г.

Париж

Премахване на всички дизелови автомобили до 2025г. Премахване на всички превозни средства с ДВГ до 2030 г.

Индия

Да няма нови бензинови или дизелови автомобили до 2030 г. (ако е икономически оправдано).

Ирландия

Без нови дизелови или бензинови превозни средства до 2030 г.

 

Израел

Забрана за внос на всички автомобили с бензинов и дизелов двигател до 2030 г. Позволени ще бъдат само електромобилите и тези на алтернативни горива.

Белгия, Брюксел

Премахване на дизеловите автомобили от белгийската столица до 2030 г.

Холандия

Всички превозни средства по пътищата не трябва да замърсяват околната среда.

Франция

Забрана за продажбата на нови дизелови и бензинови превозни средства до 2030 г.

Великобритания

Да няма продажби на конвенционални бензинови и дизелови автомобили и микробуси до 2040 г. Намаляване на вредните емисии от превозни средства до нула до 2050 г.

Тайван

Да няма нови мотоциклети с двигател с вътрешно горене до 2035 г. До 2040 г. това ще се отнася и за останалите превозни средства.

Китай

В Китай няма дадени конкретни дати за въвеждане на забрани, но се работи усилено по мащабен дългосрочен план в тази насока.

Германия

Очаква се забрана за продажбата на нови дизелови автомобили. Обмисля се премахването на всички превозни средства с ДВГ до 2040 г. заедно с Великобритания и Франция.

САЩ - Калифорния, Кънектикът, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк, Орегон, Роуд айлънд

Да се сведат вредните емисии от превозни средства до нула - 2050 г.

 

Принадлежи ли бъдещето на електромобилите? Това е въпрос, чийто отговор все по-силно клони към - да. Какви са последните доводи в тази насока? Green recovery alliance (алианс за зелено възстановяване).

 

Green recovery alliance

 

На 14 април беше създаден неофициален съюз в Европейския Парламент за зелено възстановяване на икономиката от пандемията COVID-19. Идеята е на френския центрист Паскал Канфин, който председателства комисията по околна среда и обществено здравеопазване на Европейския парламент. Освен от 79 личности от политическия спектрум, алиансът също така обединява социални групи, като 37 изпълнителни директори на частни компании, 28 бизнес асоциации, конфедерацията на европейските търговци, както и 7 мозъчни тръста. 

 

Подписите на всички тези личности ги обединяват около план за пост пандемични финансови мерки насочени към стимулирането на борбата срещу климатичните промени и подпомагане на засегнатото биоразнообразие в Европа.

 

“Предстоят ни и други кризи подобни на COVID-19. Ние трябва да ускорим екологичния преход и когато моментът настъпи трябва да реинвестираме в икономиката, като развием правилните отрасли, които ще ни дадат дългосрочни ползи,” сподели Канфин. 

 

“COVID-19 не премахна климатичната криза в която се намираме. Публичните средства, които отделните държави и Европа като цяло ще похарчат за възраждането на икономиката, трябва да са в унисон със Зелената Сделка,” добави той.

 

 

Съюзът няма за цел да реконструира цялата икономика из основи. През последните десет години нови технологии, като възобновяемата енергия, електрическата мобилност, агро-екологията и енергийната ефективност се развиха, което намали значително цената за екологична промяна от която се нуждаем, гласи текст от подписаното изявление.

 

“След финансовата криза през 2009 година, ние все още нямахме готовност да предложим финансово оправдани решения в зелена насока. Автомобилите с нулеви вредни емисии все още бяха прототипи, вятърните турбини струваха три пъти повече, оборудването за извличане на соларна енергия беше седем пъти по-скъпо спрямо сега,” се пише още в изявлението. 

 

 

Подписалите се призовават за световен алианс от политици, бизнес лидери, търговски дружества, както и обществени групи и сдружения да подкрепят зелената идея след пандемията. 

 

 

Подобен алианс със сигурност ще спомогне за налагането на електрическите превозни средства в Европа. През последните години се наблюдава сериозен ентусиазъм от страна на европейските автомобилни производители в тази насока. Политическата подкрепа, особено в момент на икономически рестарт ще е ключов фактор за по-бързото налагане на този тип превозни средства. В крайна сметка всички искаме по-чист въздух и по-тихи централни части на градовете.

 

Какво по-хубаво от това да насочим средствата за съживяване на икономиката в дългосрочни решения, които освен, финансово, са и екологично оправдани?