Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Електромобили – съвети при зимни условия и ниски температури

Електромобили – съвети при зимни условия и ниски температури

Какво трябва да направите за да увеличите пробега на вашия електромобил при понижаването на температурите?

Зимата вече е тук, а с нея и студеното време. Зимните условия и силният студ могат да намалят пробега на вашия електромобил, но с тези няколко полезни съвета и трикове можете да възстановите част от този изгубен пробег.
 
Функция за предварителна подготовка

Почти всеки нов електромобил на пазара днес предлага функции за предварителна подготовка . Предварителната подготовка позволява на собственика да загрява или охлажда батерията и купето според конкретните условия.

Трябва да използвате функцията за предварителна подготовка колкото е възможно повече, за предпочитане, докато сте свързани към източник за зареждане на 240 волта. Използвайки системата за предварително загряване на батерията и пътническата кабина, ще получите с напълно заредена и загрята батерия, плюс топла кабина. 
Предварителната подготовка варира в зависимост от модела, така че се консултирайте с ръководството на електромобила за повече информация.
 
Загряване на кабината

За разлика от конвенционалните автомобили, при електромобилите не е нужно да работи двигател с вътрешно горене за да се загрее купето, при тях има бордова система за отопление, която всъщност е вторият най-голям консуматор на електрическа енергия след електрическия мотор.
Максимизирането на пробега ще означава по-ограничено използване на нагревателя на кабината. Облечете се топло, така че да не ви е студено в колата. Използвайте отопляемите седалки и волана (ако има такива) колкото е възможно повече, тъй като тези системи черпят по-малко енергия от бордовия нагревател.
 
Правилно надути гуми

Това може би е най-пренебрегваният метод за увеличаване на пробега през зимата. С намаляването на температурата въздухът в гумите ви се свива и налягането в гумите пада.
Експертите на гумите казват, че за всеки 10 градуса спад на температурата гумите ви могат да загубят 0.06-0.13 бара налягане. Недостатъчно надутите гуми създават повече триене на пътя, което ще намали ефективността на автомобила. 
Винаги проверявайте препоръчаното и максимално налягане за гумите, защото то е различно за всяка гума и кола. Не забравяйте да проверявате често налягането в гумите през зимата.

 
Регенеративна спирачка

Използването на регенеративната спирачна система на вашия електромобил за увеличаване на пробега винаги е добра идея. Това обаче може да бъде още по-голямо предимство, когато наистина трябва да изтръгнете всеки километър пробег.
Важно е също да се отбележи, че когато батерията е много студена, регенеративната спирачна система ще бъде по-малко ефективна. Студените батерии не могат да приемат толкова енергия, колкото топлите батерии могат.


 
Паркирайте на закрито или на пряка слънчева светлина

Винаги, когато е възможно, паркирайте колата в гараж, особено ако той се отопляват. Ако паркирате навън за продължителен период, например по време на работа, опитайте се да намерите място, което ще бъде на пряка слънчева светлина.
При паркиране на пряка слънчева светлина ще имате по-топло купе и батерия, когато се върнете в колата си. Всеки слънчев лъч може да бъде от полза.
 
Времето за зареждане се увеличава

Студените батерии се зареждат по-бавно спрямо топлите, така че очаквайте по-дълго време на зареждане.
Освен това, ако е оборудвана, системата за термично управление на вашия автомобил може също да работи за затопляне на батериите. Системата за термично управление отнема част от енергията, която иначе би отишла директно в батерията, така че това също би удължило времето за зареждане.


 
Използвайте Еко режима

Повечето електромобили имат различни режими на работа. Еко режимите са проектирани да намалят консумацията на енергия, понякога чрез ограничена мощност и  чрез намаляване на количеството енергия, което могат да използват системите за отопление на климатици (или комбинация от двете).
Следователно еко режимите могат да увеличат пробега на вашия електромобил.


 
Заключение

Следвайки тези съвети, трикове и техники, пробегът на вашия електрически автомобил не бива да намалява прекалено много през студените зимни месеци, които предстоят. Просто не забравяйте да вземете предвид факта, че независимо какво правите, пробегът ще спадне до някаква степен при студено време (същото важи и за бензиновите и дизеловите автомобили), така че планирайте внимателно всяко ваше пътуване през зимата.