Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Повече зарядни точки от бензиностанции? Да, във Великобритания това вече е факт!

Повече зарядни точки от бензиностанции? Да, във Великобритания това вече е факт!

Изследване на автомобилния производител Nissan откри общо 9,300 места за зареждане на електрически превозни средства (ЕПС) във Великобритания, в сравнение с 8,400 бензиностанции. Nissan описа тези резултати като "забележителен момент" за автомобилистите и заяви, че промяната се свежда до "бързо подобряващата се" инфраструктура на страната.

Според японския автомобилен производител, който има производствено съоръжение в Съндърланд, почти 80 процента от бензиностанциите в Обединеното кралство са затворени от 1970 г. насам, докато броят на местата за зареждане на електромобили е нараснал от едва няколкостотин до преди осем години до повече от 9,000 днес. Данните от ZapMap показват, че две нови устройства за бързо зареждане се появяват онлайн всеки ден през последния месец, докато Transport for London е инсталирал повече от 1,000 зарядни точки само през последната година.

В резултат броят на местата за зареждане надскочи броя на бензиностанциите по-бързо, отколкото очакваха от Nissan. Още през 2016 г. компанията прогнозира, че местата за електрическо зареждане ще изпреварят конвенционалните бензиностанции през август 2020 г., но всъщност промяната е станала повече от 12 месеца по-рано от очакваното.

От 9,300 зарядни станции, които в момента работят, на повече от 1,600 места може да се предложи „бързо зареждане“, където Nissan казва, че батерията на типичния електрически автомобил може да бъде заредена до около 80 процента за по-малко от час.

Новината идва на фона на повишеното търсене на електрически превозни средства, като повече от 14,000 са регистрирани през първите седем месеца на 2019 година. Това е увеличение със 70 процента спрямо същия период на 2018 г., въпреки че автомобилите захранвани с електрическа енергия все още представляват само един процент от общия пазар на нови автомобили.

Каляна Сиванянам, управител на Nissan Motor (Великобритания), заяви, че автомобилната индустрия трябва да се промени, за да предостави услугите и превозните средства, изисквани от потребителите, които искат да преминат към електрически автомобили.

„Много потребители казват, че следващият им автомобил ще бъде електрически“, каза той. „Това означава, че индустрията трябва да гарантира, че техните желания ще бъдат изпълнени от гледна точка на автомобила и на това как той взаимодейства със света около него - къде могат да зареждат и колко удобно е това за тях.”

„Това включва колко път може да измине електромобилът, с какви технологии разполага, къде може да се зарежда и колко е удобен този процес. Ние се справихме с ранните тревоги на клиентите свързани с пробега, като електромобилите днес спокойно могат да изпълнят дневните изисквания на водачите. Следващото предизвикателство е зарядната инфраструктура да бъде в крак с броя на електрическите превозни средства на пътя, както и процесът на презареждане да е толкова приятен и лесен, колкото и управлението на един електромобил “.