Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Какво трябва да знаем за станциите предлагащи бързо зареждане?

Какво трябва да знаем за станциите предлагащи бързо зареждане?

Макар и повечето собственици на електромобили да ги зареждат вкъщи, има моменти когато се налага батерията да бъде заредена когато сте на път. За щастие, броят на зарядните станции се увеличава с бърз темп. Все повече станции могат да бъдат открити в хотели, търговски центрове, паркинги или дори на общински площи. 

Повечето публични точки за зареждане си остават снабдени с AC станции, от така нареченото второ ниво (Level 2), което ги прави подходящи за зареждане, ако ще оставите електромобила за няколко часа, преди отново да тръгнете на път (например, ако имате станция на работното място). Ако обаче нямате часове на разположение и ви трябва бързо зареждане, трябва да се насочите към бърза DC зарядна станция (Level 3). Това е най-бързата система за зареждане, която позволява възобновяване на енергията в батерията до 80% за 30-60 минути, в зависимост от превозното средство, големината на батерията и температурата на въздуха (студената батерия се зарежда по-бавно от топлата).

Това прави намирането на DC зарядна станция изключително важно за всеки, който пътува на дълъг път. Редица уеб сайтове и приложения за смартфони разполагат с интерактивни карти, които показват местоположенията и мрежите на обществените станции за зареждане, какъв тип зареждане поддържат и дори дали в момента те се използват или не. В България също има такова приложение. Проверете дали конкретна станция, която търсите е свободна за използване и направете резервация ако пътувате към нея. Някои от партньорите на EVPoint, които разполагат със зарядни станции, предлагат безплатно зареждане за потребителите на мобилното приложение.

  • Как работят бързите зарядни станции?

Зареждането от публична бърза зарядна станция може да се стартира или чрез картата за достъп, която мрежата дава на членовете си, или чрез приложение за смартфони, като плащането е свързано с дебитна или кредитна сметка.

Сесиите за зареждане обикновено са ограничени по време. Например, някои станции ограничават активните връзки до 30-60 минути (или докато батерията достигне пълен капацитет). Има причина за това. След като батерията на електромобила достигне определено ниво на капацитета си, което може да бъде от 60 до 85 процента в зависимост от електрическото превозно средство, зареждането се забавя до такава стойност, с каквато бихте могли да зареждате и от станция от второ ниво. Съветът ни към вас е, при достигане на заряд от тези нива, да продължите зареждането на станция от второ ниво, (ако разбира се ви трябва 100% заряд), така ще увеличите живота на батерията.

Трябва да се обърне внимание и на възможните конфигурации на конектора. Повечето модели, идващи от азиатските автомобилни производители, използват така наречения конектор CHAdeMO (Nissan Leaf, Kia Soul EV), докато немските и американските електромобили използват конектор SAE Combo (BMW i3, Audi e-tron 55 quattro), като много зарядни устройства от ниво 3 поддържат и двата типа. Tesla използва патентован конектор за достъп до мрежата си Supercharger, която е ограничена до собствените си превозни средства. Собствениците на Tesla обаче могат да използват и други обществени зарядни устройства чрез адаптер, който се доставя с превозното средство. Можете да проверите какъв тип конектор използва дадена станция от ниво 3 в споменатото приложение на EVPoint.

  • Колко струва зареждането от бърза DC станция?

Зареждането на вашия електромобил от бърза DC станция със сигурност не е най-евтиният начин да усетите предимствата на този тип автомобили. Конкретно в България, можем да се похвалим с добро съотношение на станциите предлагащи безплатно DC зареждане, към тези предлагащи платено. И все пак, ако тръгнете на по-дълъг път и ви се наложи да заредите от платена станция, то трябва да сте наясно, че цената на варира от 65 до 75 стотинки за минута. Едно обичайно зареждане за около тридесет минути (за зареждане до 80%) би ви коствало около 22.50лв. Скъпичко, но едва ли ще ви се налага често да зареждате от подобен тип станции.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)