Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Проучване показва три мита, спиращи хората от покупка на електромобил

Проучване показва три мита, спиращи хората от покупка на електромобил

От Autolist публикухава ново проучване, което показва нагласите на потребителите спрямо електромобилите. Сред всички зададени въпроси, потребителите също така са били запитани, каква е основната причина да не закупят електромобил, и отговорите им са свързани с обичайните митове около електрическата мобилност.

От проучването изпъкват пробегът, цената и зареждането, като най-обезпокоителни причини поради които потребителите се въздържат от покупка. Проблемът е, че тези проблеми вече са доста остарели.

В графиката по-долу, можете да видите кои са най-честите отговори.

Пробег, цена и зареждане са най-масовите отговори, като номер 3 и 4 също са свързани със зареждането.

Почти половината (~40%) от запитаните са имали притеснения свързани с тези “проблеми”, макар и вече на пазара да има електромобили с пробег от 400 километра за под 30,000 долара, предлагащи също така зареждане с мощност 50-250 kW. Показатели, които са достатъчно добри за по-голямата част от шофьорите.

Въпреки че, “твърде скъпо” е втората най-често срещана причина, поради която хората не биха закупили ЕПС (с малка разлика), запитаните също за посочили (с голяма разлика), че цената не би била основният им приоритет, ако се наложи да избират какъв модел електромобил да закупят.

Трябва да се отбележи, че запитаните имат реална представа, от това какъв пробег могат да очакват от електромобил с цена 35,000 долара. На този въпрос, най-честият отговор е между 400-480 километра.

Това е приблизително в съответствие с предлаганите на пазара днес с такъв пробег (Bolt, Leaf Plus, Kona, базовият Model 3 и т.н.). Въпреки че 35,000 долара е цената на тези електромобили, предимствата им вероятно отговарят на цена от 25,000 до 30,000 долара, или дори по-малко, когато се вземат предвид спестяванията от разходи за гориво и поддръжка.

Запитани за електромобили на стойност 70,000 долара, повечето от отговорилите (независимо дали биха закупили такъв електромобил), са на мнение, че пробег под 650-800 километра е недопустим.

Анализ на Jameson Dow от Electrek:

В общността на електрическите превозни средства отдавна знаем, че „притеснението за пробега“ е нещо, което е доста важно за хората, които не управляват ЕПС. Хората често се притесняват от пробега, преди да се сдобият с електрическо превозно средство, но щом свикнат с колата, те осъзнават, че това изобщо не е проблем. До голяма степен е по-удобно да имате кола, която можете да зареждате у дома.

Нека илюстрирам това с история, която се случи наскоро.

Преди време мой приятел си закупи Kia Niro EV. Бил съм на две пътувания по междуградски път с този приятел и знам, че той се гордее със своята способност и желание да кара на дълги разстояния. Преди да се сдобие с колата, той ми зададе много въпроси относно спецификациите и зареждането и често се объркваше или плашеше от твърде техническите ми отговори (моя грешка).

Но въпреки това, той си закупи Kia Niro EV. Неговата беше една от първите няколкостотин доставени в САЩ, а търговецът, от когото купи, не знаеше нищо за колата. Той ми зададе няколко въпроса относно бързото зареждане, но до голяма степен сам изгради мнение за колата.

Отидох миналия уикенд с него, за да проверя новата му кола и го попитах как я възприема. И той ми каза всички неща, които толкова много шофьори на електромобили са казвали през цялото време: че има повече от достатъчен пробег и вероятно би могъл дори да си купи модел с по-малка батерия, за да спести пари. Колата струва по-малко от подобна кола с двигател с вътрешно горене, поради ниските вноски по лизинга, евтиното зареждане и възможността за данъчни облекчения. По-честото зареждане не е проблем дори при дълги пътувания, тъй като така или иначе трябва да спрете за храна.

Той взе колата на лизинг за 319 долара на месец, което е по-евтино от бензиновия Niro, който струва 329 долара на месец. Той все още не е инсталирал зарядна станция в неговия дом и използва включения 120V кабел, който идва с автомобила. Обикновено не препоръчвам това, но той има кратки пътувания и може да зарежда с безплатно зарядно в близост до работата си, ако се наложи.

Той направи наскоро пътуване до Чино и пресметна, че ако бе карал Niro EV, вероятно щеше да му отнеме около 20 минути отгоре, включително със спирането за храна и зареждане. Ако имаше Tesla Model 3, вероятно нямаше да отнеме повече време поради по-бързата способност за зареждане на автомобила. Наскоро изминах 700 мили до Мамут по магистрала 395 (не много населен район) и имах същото преживяване. Не прекарах никакво време в чакане за зареждане.

Споменах му, че ще използвам неговата история в тази статия, и той каза: „Това е добре, просто няма смисъл да купувате конвенционален автомобил.“ Това не е рядък отговор, почти всеки притежател на ЕПС ще ви каже същото. Това, което той смяташе, че ще бъде проблем, преди да закупи електромобил, се оказа, че изобщо не е проблем.

Така че споменатите въпроси в това проучване, в по-голямата си част са вече решени проблеми. Потребителите просто още не го знаят.

Те не осъзнават, че пробег от над 300 километра е повече от достатъчен за всички, освен някои по-изключителни обстоятелства. Те не осъзнават колко евтини са всъщност електромобилите. Също така повечето хора не са наясно колко обществени станции за зареждане съществуват, макар и вероятно така или иначе да не се наложи да ги използват много често, защото зареждането у дома, на работното място или където колата ви прекарва по-голямата част от паркираното време е толкова удобно.

Което прави причина № 5, „не знам достатъчно за тях...“, най-точният отговор според мен.

По-специално, отговорът за автомобили с пробег от 400 до 500 мили (650 - 800 километра) е тревожен. Отдавна мисля, че производителите на електромобили, по-специално Tesla, трябва да спрат да преследват все по-високите стойности пробег и трябва да спрат да смятат разстоянията като единствената и основна функция за популяризиране на техните електрически превозни средства, защото тогава потребителите попадат в тяхното типично и не много рационално мислене “колкото повече, толкова по-добре”. 

Този прийом прави адаптацията към електрическата мобилност по-трудна.

Първо, той позволява на автомобилните производители да рекламират своите конвенционални или хибридни автомобили, като притежаваши пробег от „600 мили на магистрала.” До това число често се достига, като се използват благоприятни условия (напр. само за магистрала), а не средни оценки на EPA. Tesla например може да каже, че 100D може да им измине 670 мили, ако искат да действат по този измамен начин, но все пак са "технически коректни". И тези числа така или иначе са безсмислени, защото всеки ще спре в някакъв момент по време на тези 600 мили от пътуването.

Второ, влошава електромобилите. Вместо да предлагат автомобил с подходящ пробег на правилна цена, производителите продължават да пълнят с все повече и по-скъпи батерии автомобилите, а потребителите смятат, че трябва да купуват модели от по-висок клас, защото смятат, че по-голям пробег се равнява на по-добър електромобил, което от своя страна създава усещането за “невероятно скъпите електромобили”. Какъв трябва да бъде оптималният пробег на един електромобил?

Но разбира се, цената е твърде висока, ако носите батерия със сто сто мили, които така или иначе никога не използвате. Това допълнително тегло също влошава ефективността на колата ви. Справя се по-лошо, по-малко е ефективна е, има по-голямо негативно въздействие върху околната среда, свързано с производството на по-голямата батерия. Всъщност тези батерии биха могли да се използват при изработката на друг електромобил, вместо просто да ги разкарвате.

И в крайна сметка това, което ми показва това проучване, е по-дълбокото послание от заглавието на Autolist. В прессъобщението на Autolist се казва, че цената, пробегът и зареждането са основните проблеми на електромобилите, но всъщност не е това.

Проблемът е в информацията.

Изглежда, че потребителите не знаят какво искат. Или още повече, те не знаят какво е на разположение Пробегът, цените и зареждащите мрежи са доста лоши причини да избягвате електрическата мобилност в днешни дни, освен ако нямате особено изключителни обстоятелства.

Проведете някои разговори с приятелите си за това колко лесно е да притежавате ЕПС, както и за това как основните притеснения от това проучване всъщност не са проблеми за хората, които са свикнали да ги карат. Сигурен съм, че така или иначе правите това. Ние, шофьорите на електрически автомобили, можем да бъдем много непоносими, но имаме информация, която обществеността явно няма, така че няма да навреди ако я разпространяваме.