Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

5 причини защо Tesla ще успее

5 причини защо Tesla ще успее

Tesla Motors безмилостно работи, за да превърне електрическите превозни средства в абсолютното бъдеще на масовия транспорт. Те направиха електромобилите готини. Те ги направиха способни да завладеят света. Ето пет причини защо те ще успеят.

Първа причина: Илон Мъск не е типичният предприемач

За да разберем успеха и движещите сили около Tesla Motors, трябва да разгледаме основната личност, която стои зад компанията, защото това не е типичният предприемач с поглед към краткосрочни печалби. Това е човек, който има мечти, които надхвърлят това да направи просто милиони и да си осигури спокойно пенсиониране. Това е човек, който наистина иска да промени света, и то драматично.

Може би е достатъчно да споменем някои от неговите лични амбиции:

  • Да направи света енергийно осигурен от соларна енергия.
  • Да направи, така че по-голямата част от превозни средства да са захранвани от електричество, което отново е осигурено от слънчева енергия.
  • Да направи пътуването до космоса възможно за всеки.
  • Да създаде колония на Марс, и да отиде там.

На този човек със сигурност не му липсва амбиция и с цели като тези, определено говорим за един наистина специален човек. Факт е, че той е доказан и, че има всичко необходимо, за да изпълни всичките си цели, или поне да постави основите им.

Но освен мечтите, които го водят, впечатляващ при него е и начинът по който мисли. Не е задължително винаги да се свързано с онова, което може да очаквате. Добър пример, който трябва да изтъкнем, е отварянето на технологичните патентите на Tesla пред неговите конкуренти.

Друг пример, е начинът, по който той предлага решения. Когато търси решение на даден проблем, той започва от първите принципи, а не от установените парадигми на мисленето. С други думи, той започва да мисли за решения на ужасяващи проблеми от нулата, което го освобождава от разсейване от онова, което вече плава наоколо, като решение, но не е постигнало много или поне не достатъчно.

Освен Tesla Motors, Илон Мъск управлява още SpaceX и Solar City. Той е част от т. нар. PayPal Mafia, група от богати отцепници от PayPal, които продължиха да създават невероятни компании. Той е един от съоснователите на PayPal и неговите компании са може би най-амбициозните и въздействащи от всички.

Втора причина: автомобилите на Tesla са произведени за бъдещето

Когато видиш електромобил на Tesla е трудно да останеш с различно впечатление от това, че виждаш кола излезнала от научно фантастичен филм. И не става въпрос за това, че са изцяло електрически, което само по себе си е доста футуристично, но тук говорим за цялостното усещане за автомобила.

Дизайнът е страхотен и футуристичен без да е прекален. Детайли, като прибиращите се дръжки, огромният сензорен екран, който ви дава пълен контрол, смартфон приложение, което показва състоянието на батерията и контролира някои функции на автомобила и възможността да персонализирате електромобила, когато го поръчвате се натрупва и превръща в невероятна комбинация.

След това идва усещането, когато шофирате автомобил на Tesla. Това дори не е близко до нищо, което до момента се пробвали. Ниският център на тежестта, прави електромобила изключително стабилен. Ускорението е толкова впечатляващо, че имате усещане, че сте в самолет и предстои да излетите. Тишината на двигателя, който всъщност е напълно безшумен, ви позволява да се насладите на околната среда, когато шофирате.

И разбира се, да се върнем към факта, че това е изцяло електрически автомобил, което означава, че можете да го свържете към зарядна станция и да го заредите. Не се налага да стоите на няколко метра от двигател работещ на принцип с мини експлозии. 

Ако ще поемете към бъдещето, това е начинът да го направите. Тези автомобили носят усещането на бъдещето по повече причини, отколкото просто заради това, че са изцяло електрически.

Трета причина: безплатно зареждане от станциите на компанията

Ако карате автомобил на бензин, имате лукса на изобилието от бензиностанции, за да го зареждате, когато е необходимо. За да имат шанс електрическите превозни средства да се конкурират с конвенционалните автомобили, трябва да има еквивалент на бензиностанциите и точно тук идват така наречените Tesla Superchargers.

И да наречем Supercharger станциите еквивалент на бензиностация е обидно за технологията, която стои зад тях. Когато отидете в бензиностанция в днешно време трябва да се подготвите да се разделите с немалка сума за зареждане на резервоара. Когато отидете с вашата Tesla в Supercharger станция вие получавате безплатно зареждане!

Изключително трудно е да победиш безплатната енергия, дори ако имаш предвид факта, че за презареждането на Tesla отнема повече време, отколкото да заредиш традиционна кола. И ако се притеснявате, че няма достатъчно суперзарядни устройства, трябва да погледнете тази карта. Tesla Superchargers вече покриват по-голямата част от САЩ и Централна Европа, но когато погледнете и тези станции, които предстои да бъдат пуснати, разбирате, че проблемът с намирането на зарядна точка ще изчезне в съвсем близкото бъдеще. Наскоро от Tesla потвърдиха и намеренията си за изграждане на подобен тип станция и в България.

Tesla очевидно работи много, за да отвори огромен брой нови станции тип Supercharger в целия свят. Поне ако сте в САЩ и ЕС, това вероятно няма да е проблем за вас, особено като се има предвид фактът, че зарядните точки на Tesla очевидно не са единственото място, на което можете да презаредите. Освен в дома ви, вече има много публични станции за зареждане на електромобили и от други производители, с които автомобилите на Tesla са съвместими.

И да, Superchargers са напълно захранвани от слънчева енергия и изпращат излишъка от произведена електроенергия обратно в мрежата.

Станциите на Tesla са сред основните предпоставки компанията да успее.

Като странична забележка, подобната е историята и с магазините и сервизните центрове на Tesla, които се появяват по целия свят толкова бързо, колкото техните зарядни станции, давайки на огромен брой хора достъп до автомобилите Tesla за пробно шофиране, покупка и обслужване.

Четвърта причина: отворен технологичен патент

Преди няколко години от Tesla пуснаха свободен достъп до своите технологични патенти за употреба от други компании, в опит да накарат повече автомобилни производители, включително традиционните, да се включат в бизнеса с електромобили. Това е в унисон с целта на Илон Мъск да направи електромобилите основно транспортно средство, като също така е умно бизнес решение, макар и да изглежда, като ход в разрез с традиционните бизнес практики.

Достъпът до технологичните патенти ще помогне за популяризирането на електрическата мобилност, като ще премахне бариерите, които срещат производителите в началото. Повече производители на електрически превозни средства, означава повече електромобили на пътя и по-бързо адаптиране на потребителите към технологията. Също така това най-вероятно ще доведе до по-ниски цени и по-голям избор, което отново води до същите положителни резултати за този тип превозни средства и тяхното разпространяване.

Това е умело бизнес решение, защото най-вероятно ще увеличи пазара на ЕПС, който в момента е доминиран от Tesla. Да имаш голяма част от малък пай е страхотно, но да притежаваш голяма част от по-голям пай е още по-добре и би трябвало да доведе до по-големи печалби за американската компания, дори конкуренцията да се увеличи.

Има и противоположни аргументи на скептиците към този ход, които вероятно са просто нервни, че прекалената откритост в това отношение, ще доведе до изпускане от контрол на основния технологичен актив на компанията и може да навреди на бъдещите перспективи на Tesla.

Но тук отново се връщаме към уникалния начин на мислене на Илон Мъск. Целта му не се ограничава до това да направи Tesla Motors успешна компания. По-голямата цел е налагането на електрически превозни средства. И все пак, увеличаването на пая, трябва да доведе и до преки финансови дивиденти за компанията.

Пета причина: големият шум около компанията

Всъщност тази статия също е пример за това колко голям ентусиазъм компанията генерира. Действията на Tesla и самия Илон Мъск, създават много фенове по целия свят, като спокойно можем да кажем, че Илон намира много поддръжници в техническите среди.

Не е за пропускане фактът, че много световни знаменитости, които са избрали електромобилите на Tesla също помагат за изграждането на страхотен имидж на марката. Знаменитости, като Морган Фрийман, Уил Смит, Бен Афлек, Стивън Спилбърг, Камерън Диас, Джордж Клуни, Кевин Поллак, Марк Ръфало, Джей Лено, Джеймс Хетфийлд и много други са били виждани с Tesla.

Наличието на ентусиазъм и репутацията, която да го подкрепи със сигурност помага за постигане на толкова амбициозна цел като превръщането на електрическите превозни средства в бъдещето на транспорта. Този аргумент с всички останали елементи в този списък, показват защо е писано на компанията да успее.