Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Поглед към Норвегия - глобалният лидер в еволюцията на електромобилите

Поглед към Норвегия - глобалният лидер в еволюцията на електромобилите

Тази пролет, количеството продадени електромобили в Норвегия бе по-голямо от броя на продадените конвенционални автомобили. Това е причината Tesla Model 3 да е най-продаваният автомобил в страната - не само най-добре продаван луксозен или електрически автомобил, а най-добре продаван автомобил като цяло. Всъщност Норвегия е четвъртият най-голям пазар на Tesla, макар и населението на страната да е само 5.5 милиона души. 

Когато се движиш по пътищата в Норвегия имаш чувството, че се движиш в близкото бъдеще - 10-20 години напред, спрямо всички останали пътища. Защо обаче Норвегия се превърна в рай за електромобилите? 

Скандинавската страна предлага много данъчни облекчения за покупка или лизинг на електромобил, субсидира изграждането на частни и публични зарядни станции, дава предимства за паркиране в централните зони на градовете и начислява по-ниски такси за използване на междуградските пътища.

В страната не се ограничават само в промяна на навиците на местното население. Усилия са насочени към промяна в нагласата на туристите, като за целта се развива споделеното използване на електромобили. Като допълнение за любителите на ЕПС, мрежата от зарядни станции се увеличава постоянно, и целта на всеки 30 мили по националните пътища да има зарядна точка е все по-близо до осъществяване. Най-хубавото е, че в Норвегия почти цялата електрическа енергия се произвежда от водноелектрически централи, което прави шофирането на електромобил още по-успокояващо от еко гледна точка.