Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Електромобилите на близкото бъдеще - първа част

Електромобилите на близкото бъдеще - първа част

Lotus Type 130

Lotus Type 130 ще бъде изцяло електрически суперавтомобил, лимитиран до едва 130 бройки, но загатващ бъдещите планове на марката. Lotus в момента е собственост на автомобилния гигант Geely, а пускането на електромобил е добър атестат за насоката на всички марки под шапката на концерна. Type 130 се очаква да бъде с пробег от около 400 километра, тегло под 1000 килограма и много висока цена. Повече информация се очаква на представянето на автомобила, което ще бъде на 16 юли тази година (2019). 

Ford Mustang electric

На моторното изложение в Детройт 2018, от Ford обявиха, че ще инвестират 11 милиарда долара в електрически автомобили и планират да имат четиридесет електрически превозни средства (ЕПС) по пътищата до 2022 година. Шестнадесет от тях ще бъдат изцяло електрически, а останалите ще бъдат plug-in хибриди.

Всъщност във Ford има изцяло нов отдел, наречен “Ford Team Edison” - който ще е насочен към развитието на този сегмент. По време на представянето на Tesla Model Y, от Ford пуснаха тийзър на електрически Mustang, но повече за плановете на компанията очакваме да разберем съвсем скоро.

Peugeot e-208

Продаващият се като топъл хляб градски автомобил на Peugeot, беше голямата звезда на моторното изложение Женева 2019. Френският производител ясно заявява амбициите си, като на преден план се посочват невероятният дизайн и голямата за размерите на електромобила батерия с капацитет от 50 kWh.

Tesla Model Y

От дълго време от Tesla желаят да пуснат нов електромобил и Model Y се вписва по перфектен начин между Model 3 и Model X - това ще бъде компактният SUV на Tesla. Интериорът напомня на Model 3, пробегът от около 390 километра и ускорението от 0 до 100 км/ч. също се доближават до най-достъпния електромобил на Tesla. Model Y ще разполага със седем места и ще се предлага във версии - Long range и Performance. Очаква се да бъде пуснат в продажба през 2020 година.

Audi Q4 Concept

Audi Q4 e-tron прави две неща. Представя по-спортна версия на Q3 (по същия начин, както Q8 е по-спортната версия на Q7) и показва големите надежди на Audi към създаването на електрически аналози на конвенционалните модели на марката. Q4 e-tron бе представено на моторното изложение в Женева 2019 година, и изглежда това ще бъде финалната версия. Очаква се скоро да влезе в масово производство.

Seat EL-Born

От Seat също се впускат в приключението на електрическите превозни средства с EL-Born, кръстен на регион в Барселона. Електромобилът е част от MEB платформата на VW и се очаква да бъде пуснат на пазара през 2020 година, след като тази година в Женева бе представен, като концепция. Очакванията са за пробег от около 420 километра, благодарение на 62 kWh батерия и електромотор с мощност 150 kW (204 конски сили), предлагащ ускорение от 0 до 100 км/ч. за 7.5 секунди.

Honda e

Прототипът Honda e, се появи през 2017 година, като тогава от Honda обявиха, че ще започнат производство през 2019 година и, че името ще си бъде просто Honda e. Проектиран, като малък градски електромобил, моделът се очаква да разполага с пробег от около 200 километра.

Колата ще разполага с пет врати и по-интересното - ще има камери вместо огледала, за които още не е ясно дали ще бъдат допуснати навсякъде по света. 

Polestar 2

Този електромобил с пет врати, ще предлага пробег от около 500 километра, благодарение на батерията с капацитет 87 kWh. Разполага с електромотор с мощност от 408 конски сили и задвижване на четирите колела. Дизайнът напомня на скандинавски автомобил, факт който се дължи на миналото на марката, което е свързано с Volvo. 

Mini Electric

От Mini потвърдиха, че изцяло електрическата версия на техния автомобил ще бъде пусната през 2019 година, когато се навършват 60 години от създаването на марката. 

Също както при наскоро представения plug-in хибрид, изпълнителният директор на Mini, Peter Schwarzenbauer съобщи, че електрическата версия на Cooper ще бъде представена и се очаква нова технология на батерията, която ще притежава по-добри параметри в сравнение с другите електромобили на пазара. Това вероятно означава, че пробегът ще бъде в порядъка на 320 километра, а очакванията сочат, че много от доказалите се компоненти от BMW i3s също ще намерят приложение при Mini Cooper S E - каквото е и очакваното име на електромобила.

Volkswagen ID.3

ID.3 ще бъде първият електромобил на VW, който няма да има зад гърба си конвенционален аналог. Той е проектиран от самото начало, като електрическо превозно средство, макар и доста да се доближава, като размери и очаквана цена до e-Golf

От VW започнаха да приемат предварителни поръчки за електромобила, който ще се предлага в три версии, съответно с пробег от 320, 420 и 540 километра. Официалното представяне на електромобила се очаква през септември 2019 година на автомобилното изложение във Франкфурт.

Audi e-tron SUV Sportback

E-tron Sportback бе представен от Audi през 2017 година на автомобилното изложение във Франкфурт, като концепция, но през 2019 се очаква да започне серийно производство на модела. Електромобилът прилича на конвенционалния Audi A7, но 23-инчовите джанти определено правят изгледа ви към пътя много по-различен. Всъщност големината на джантите, създава усещане, че електромобила е с размери близки до тези на Audi e-tron 55, но всъщност е по-малък от него. Любопитното около това ЕПС е, че се появява във филма Avengers Endgame.

Бе потвърдено, че Sportback ще бъде втория електромобил от серията e-tron на Audi, като очакванията са двете ЕПС да имат еднакви батерии и спецификации - разликите ще идват в дизайна. Можете да очаквате по-късно тази година (2019) официалното пускане на пазара на e-tron Sportback.

Audi e-tron GT

Представен на автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2018 година, e-tron GT Concept показва плановете на Audi за бъдещите супер автомобили задвижвани с електричество. Електромобилът е четириместен, разполага с аналогични батерии с останалите модели e-tron (поне такива са информациите) и има доста сходства с Porsche Taycan. От Audi са доста отворени, относно сътрудничеството с Porsche и очакваме доста технически сходства между двете ЕПС. Подобно на e-tron SUV Sportback и този електромобил се появи на екрана във филма Avengers Endgame.

Някои от представените показатели предполагат ускорение от 0 до 100 км/ч. за 3.5 секунди и пробег от 400 километра. Концепцията разполага с доста опростен дизайн, което говори за еко посланието, което Audi се опитва да отправи.

Kia Soul EV

Kia са в невероятната позиция да представят втора генерация електромобил. Новата версия на Soul EV има невероятни подобрения спрямо предишния модел, като освен дизайна, впечатление прави и по-голямата батерия - 64 kWh, или 450 километра пробег. Макар и цената на този електромобил все още да не е представена, очакванията са това да е от сравнително евтините електрически превозни средства на пазара.

Porsche Macan

От Porsche обявиха, че готвят електрическа версия на Macan, което означава, че марката ще има електрически SUV. Очаква се през 2020 година да започне производството на това ЕПС, което определено ще бъде позиционирано в луксозния SUV сегмент. Информацията около Macan е доста оскъдна, но Audi e-tron 55 може да бъде добра отправна точка за това което можем да очакваме.

Aston Martin Rapide E

Електромобилът представен за първи път на изложението в Шанхай през 2019 година от Aston Martin е лимитиран до 155 бройки - срещата с подобен екземпляр би била рядка. Rapide E има 65 kWh батерия, която позволява пробег от около 320 километра, а пълното зареждане на батерията с DC станция би отнело по-малко от час, благодарение на възможността за заряд с мощност 100 kW. Ускорението от 0 до 100 км/ч. отнема 4 секунди.

Porsche Taycan

Taycan е първият електромобил на Porsche. Представянето му бе през 2015 година, като се очаква през 2019 да започне масовото производство на електромобила - най-вероятно тогава ще разберем и цената му.

Porsche Taycan ще разполага с два електромотора, които ще генерират обща мощност от 600 конски сили. Ускорението от 0 до 100 км/ч. ще отнема 3.5 секунди, а пробегът с едно зареждане трябва да бъде в порядъка на 500 километра.

BMW iX3 Electric

От BMW наскоро повдигнаха завесата около iX3 със снимки, които показват какво можем да очакваме от електрическия SUV с очаквано начало на производство през 2020 година. iX3 ще бъде снабден с петата генерация на технологията eDrive, която съчетава електрическия мотор, трансмисията и основната електроника в едно. Електрическият SUV също ще разполага с пета генерация електрически мотор с мощност от 270 конски сили и батерия позволяваща пробег от около 400 километра. От BMW също потвърдиха, че бъдещите собственици могат да очакват и възможност за бързо DC зареждане до 150 kW, което ще зареди батерията напълно за 30 минути.

iX3 показва реакцията на BMW към бързо развиващия се пазар на електромобили, реакция, която е задължителна на фона на това, че i3 бе пуснат през вече далечната 2013 година.

BMW i4

От BMW потвърдиха на автомобилното изложение в Женева през 2018 година, че ще представят модел i4 в началото на следващото десетилетие, модел който ще е базиран на 4-та серия Gran Coupe. Макар и все още да не е потвърдено, очаква се позиционираният в предната част електромотор да задвижва задните колела. Това е последната интерпретация на BMW в тази насока, която също се очаква да бъде използвана и в модел iX3. Този спортен електромобил се очаква да разполага с мощност сходна на модел 335d GT (350 конски сили) и пробег около 500 километра с едно зареждане на батерията. 

Втора част.