Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Батериите на електромобилите - какво трябва да знаем?

Батериите на електромобилите - какво трябва да знаем?

Батерията играе ролята на резервоар, ако трябва да намерим аналог с конвенционалните автомобили. В нея се съхранява енергията, необходима за задвижване на електрическото превозно средство (ЕПС). Ако обмислята да закупите електромобил, е важно да разберете трите основни аспекта на този “резервоар” - капацитет, зареждане и пробег.

Капацитет

Капацитетът на батериите при електрическите автомобили се измерва в киловат часа (kWh) - електрическа мерна единица за количеството енергия използвано за един час от 1 kW мощност. По-просто казано - колкото повече kWh е капацитетът на батерията, толкова по-голям ще бъде пробегът на превозното средство.

Например, Nissan Leaf разполага с батерия с капацитет 40 kWh и среден пробег от около 280 километра (по WLTP), докато Hyundai Kona 2018 може да предложи пробег от около 400 километра, благодарение на батерия с капацитет 64 kWh.

Не трябва да бъркаме мерната единица за капацитет (kWh), с мерната единица за мощност на електромотора (kW). Мощността на мотора, е това което прави въртящия момент на електромобилите така впечатляващ.

Зареждане

Към момента има три основни метода на зареждане:

  • Вкъщи със зарядно от първо ниво (идва заедно с електромобила), което можете да свържете директно към стандартен домашен контакт и да започнете процеса на зареждане. Зареждането от първо ниво е много бавно. За да заредите напълно Nissan Leaf ще са ви необходими между 6 и 8 часа, докато ако имате електромобил с по-голяма батерия, като Hyundai Kona, то ще трябва да изчакате 43 часа, преди отново да седнете зад волана и да разполагате с пълна батерия. Зарядната мощност от подобно зарядно е най-често 10 ампера / 2.4 kW.
  • По-бърз вариант за зареждане вкъщи е със зарядна станция от второ ниво. Тези станции се купуват отделно и предлагат зарядна мощност между 3.7-22 kW. Инвестицията в подобна станция си заслужава, защото така зареждането става няколко пъти по-бързо.
  • Публично зареждане на станция за бързо DC зареждане. Това е най-бързият начин за да заредите вашето ЕПС. Отнема около 75 минути за да заредите батерия с голям капацитет от 0 до 80 процента. Зареждането от трето ниво предлага мощности между 25 и 50 kW.

 

Пробег

Пробегът зависи от факторите на околната среда и натоварването, така че за разлика от конвенционалните автомобили, когато използвате някоя екстра на електромобила, свързана с електричество, вие всъщност изразходвате и батерията.

Системата за регенериране на енергия при спиране е добър помощник в това отношение, защото може да възобнови част от енергията използвана за цели странични от шофиране.

Състоянието на зареждане (SOC) се определя като наличен капацитет в ампер-часа (Ah) и се представя процентно в общия капацитет. Състоянието на здравето на батерията (SOH) представлява мярка, показваща способността на батерията да съхранява и доставя електрическа енергия в сравнение с нова батерия.

Също като смартфоните, с времето и остаряването, батерията губи способностите си да съхранява енергия. Това означава, че напълно заредена батерия след години, няма да може да предложи същия пробег, както в началото.

Хубаво е да знаете, че производителите на електромобили предлагат гаранция, която покрива и батерията, и в повечето случаи, тя е между пет и осем години или при достигане на определени километри.

Бъдещето

Следващото поколение електромобили, които очакваме към края на 2019 и през 2020 година, се очаква да отговорят на нуждите на шофьорите и да предлагат още по-голям пробег с едно зареждане. Очакваме пускането на пазара на ЕПС, които могат да приемат бързо DC зареждане от трето ниво с мощност до 150 kW. Зареждане с подобна мощност би заредило голямата батерия на Audi e-tron до 80 процента за тридесет минути! Последните слухове около новото Porsche Taycan, гласят, че от немския производител подготвят възможност за зареждане с мощност от 350 kW!

Индустрията на електрическите автомобили се развива с невероятни темпове. Всички основни производители се конкурират на технологично ниво, което от своя страна се отразява и прави електрическите превозни средства все по-практични и отговарящи на ежедневните ни нужди.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)