Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Какво е важно при избора на зарядна станция?

Какво е важно при избора на зарядна станция?

Всички сме свикнали да зареждаме мобилните си телефони в края на деня. Поставяте го на нощното си шкафче, свързвате го със зарядното, и на сутринта батерията е на 100% заредена. При електромобилите принципът е сходен. 

Паркирате електромобила си, свързвате го със зарядното устройство и го оставяте през нощта. На сутринта батерията ви ще е заредена на 100 процента - еквивалентно на пълен резервоар при конвенционалните автомобили. 

Но какво всъщност представляват устройствата, предназначени за зареждане на един електрически автомобил?

Зарядните устройства, наричани още зарядни станции, са връзката между източника на електрическа енергия (електропреносната мрежа) и електромобила. Всъщност тези устройства не извършват същинското зареждане - преобразуването на променлив ток в прав, а по-скоро са "умен" контакт с вградена дефектнотокова защита, система за контрол на достъпа, както и други SMART функционалности. Зареждането става от така нареченото бордово зарядно устройство (onboard charger), което се намира вътре в самия електромобил. Мощността на зареждане се определя от него, като то може да бъде монофазно или трифазно.

* Важно * Много често клиентите правят грешки, като си купуват 11 kW трифазни станции или кабели за зареждане. Когато станцията е с максимална мощност от 11 kW, това означава че тя позволява консумацията на максимален ток от 16 А на фаза, което при трифазно свързване е 11 kW, но при монофазно е 3,7 kW (1 x 16 A). Съответно ако сложите такава зареждачка на вашия обект и някой електромобил с монофазно бордово зарядно зарежда на нея, то скоростта на зареждане ще е 2 пъти по-бавна, спрямо зарядна станция позволяваща 32 А. Същият проблем се среща и при клиенти, които са си закупили кабел за зареждне, позволяващ зареждане до 11 kW. Когато се зарежда с него на монофазна станция, то мощността няма да бъде макс. 7,4 kW, а на половина по-малко, заради ограничението от 16 А.

Съвет: Разликата в цената между зарядна станция с мощност 11 kW или 22 kW обикновено е в рамките на 150 - 200 лв., затова не си заслужава да се правят компромиси и купуват по-слаби станции. Дори да нямате достатъчно мощност, много по-лесно е да ограничите софтуерно 22 kW станция да работи на 11 kW, отколкото да инсталирате нещо, което няма да покрие максималната мощност на зареждане на всеки един електромобил.

Как да разберем дали колата ни зарежда монофазно или трифазно?


Както вече по-горе обяснихме, мощността на зареждане на електромобила се определя от неговото бордово зарядно устройство. За да се избере най-подходящата зарядна станция е необходимо да се знае дали зарядното е монофазно или трифазно. Това може много лесно да се определи като се погледне контакта за зареждане от страната на електромобила. Ако електромобилът ви е по стандарт Тип 1 (Type 1 SAE J1772), то със сигурност колата ви се зарежда само монофазно. Ако е със стандарт Тип 2 (Type 2), може да зарежда от една, две или три фази. Това се разбира от самата букса за зареждане. Тази при трифазните коли разполага с всички пинове (7 броя), докато при монофазната липсват 2 пина (за втора и трета фаза) от най-долния ред на конектора. Има някои модели, най-вече от групата на VAG, които зареждат и на две фази, примерно могат да зареждат на една фаза до 7,4 kW (1 х 32 А) или на две фази, пак със същата мощност, само че 2 х 16 А.

Съвет: Ако сегашната ви кола е с монофазно зарядно устройство, но имате планове в бъдеще да я смените или закупите друг електромобил, най-добре е да изберете станция с мощност до 22 kW, така че да сте застраховани и за последващи придобивки.

Монофазна или трифазна станция?

Ако вече сте установили с каква мощност се зарежда вашия електромобил, следвщата стъпка е да проверите възможностите на вашата ел. инсталация. Максималната мощност на зареждане при монофазно свързване е 7.4 kW (1 x 32 ампера на фаза) за европейски автомобили. Има някои изключения като американски модели с конектор Тип 1, които могат да зареждат до 9.4 kW (1 x 40 A), но те са рядкост. При трифазно зареждане, максималната мощност е 22 kW (3 x 32 A), но трябва да се вземе предвид, че към момента много малко електромобили разполагат с такава възможност за зареждане. Това са Renault ZOE, някои модификации на SMART, Tesla, Audi e-tron и др.

Все повече производители залагат на бордови зарядни устройства с максимална мощност до 11 kW трифазно ( 3 х 16 А). Това което трябва да знаете е, че всички коли, които имат възможност да зареждат трифазно, могат също така да зареждат и от монофазна станция. Пример: При зареждане от трифазна станция, максималната мощност на конкретен модел е 11 kW, но при зареждане от монофазна инсталация, максималната мощност е 7,4 kW.

Ако не разполагате с трифазна инсталация на вашия обект, а искате да поставите зарядна станция с мощност до 22 kW, ще трябва да направите запитване до вашия доставчик на електроенергия дали могат да ви прокарат такава и съответно да заявите по-голяма мощност. Разбира се това е свързано с допълнителни разходи и отнема време.

Съвет: Ако ще зареждате Вашия електромобил в домашни условия и към момента инсталацията Ви е монофазна, трябва да прецените дали си заслужава да прокарате трифазен ток. В повечето случаи монофазната станция е напълно достатъчна, за да зареди всяка една батерия за времето, през което сте в къщи. Ако батерията на електромобила Ви е 77 kWh, то на монофазна станция ще се зареди за около 10 часа и половина, а на трифазна с мощност 11 kW - за около 7 часа. Тоест разликата от 3-4 часа между монофазно и трифазно зареждане не е толкова голяма, в случаите когато колата стои в гаража Ви през цялата нощ, а и в повечето случаи не се налага да зареждате от 0 % до 100%, а по-малка част от батерията.

Предимства на зареждането вкъщи

Зареждането на електрическо превозно средство (ЕПС) се случва осново вкъщи, факт който ви задължава да се информирате за възможните решения и предимства на зарядните станции от първо и второ ниво. 

  • Зареждане от първо ниво се осъществява, когато зареждате вашия електромобил със зарядното, което сте получили, когато сте закупили електромобила. Зареждането с подобно 220V зарядно е изключително бавно и в зависимост от капацитета на батерията, при някои случаи пълното зареждане може да надхвърли двадесет часа.
  • Зарядни от второ ниво се закупуват отделно от електромобила. С подобно устройство можете да заредите вашата батерия от три до седем пъти по-бързо. За да се възползвате от всички предимства на зареждането вкъщи, трябва да си закупите устройство от второ ниво.

Зареждането вкъщи обикновено се случва през нощта. След като свържете зарядното с вашия електромобил посредством конектор, можете спокойно да посрещнете утрото на следващия ден с пълна батерия. В повечето случаи, пробегът на електрическите автомобили е достатъчен за дневните ви задачи, което означава, че рядко ще се налага да използвате публични станции. Вкъщи зареждането става докато вие ядете, играете с децата си, гледате телевизия или спите!

Зареждане на публични станции 

Благодарение на публичните станции собствениците на ЕПС могат да заредят своята батерия, когато са предприели по-дълго пътуване. Тези станции често се намират до ресторанти, търговски центрове или паркинги.

За да проверите къде има станции в България, можете да използвате приложението на Evpoint, което ще ви даде пълна информация и локация на всички публични зарядни станции от второ и трето ниво в страната. Приложението е достъпно за Android и iOS

След като заговорихме за публични станции, трябва да споменем, че има и трето ниво на зареждане. Всъщност, благодарение на бързото DC зареждане, всички собственици на ЕПС могат да се насладят на големи пътувания без да е необходимо да чакат часове за зареждане на батерията. При зареждане от трето ниво, в рамките на 30 минути повечето електромобили могат да презаредят около 80% от капацитета на своята батерия! В таблицата по-долу сме дали ориентировъчни данни за времето необходимо за зареждане при станциите от съответните нива. 

Ниво Мощност (kW) Приблизително време за зареждане (при празна батерия)
1 1-3 kW 200 км: +/- 20 часа
400 км: +/- 43 часа
2 От 3 до 20 kW, типично - 6 kW 200 км: +/- 5 часа
400 км: +/- 11 часа
3 Типично - 50 kW, в определени случаи - 20 kW, а скоро ще навлезат и 120-350kW 80% от 200 км: +/- 30 мин.
80% от 400 км: +/- 1 час

 

Зарядното, което идва с автомобила в някои случаи е достатъчно, ако винаги зареждате през нощта и съответно разполагате с достатъчно време, както и ако нямате нужда от по-специални фукнции като планиране на времето за зареждане и информация за статуса през интернет.

Ако обаче искате да зареждате по-бързо в домашни условия, по-удачният вариант са зарядните станции, които осигуряват зареждане от второ ниво. Това са уолбоксове или в някои случаи мобилни зарядни станции, които могат да бъдат захранени монофазно или дори трифазно и да ви предоставят до 10 пъти по-бързо зареждане, в сравнение със стандартното зарядно. Допълнително, обърнете внимание на смарт функциите, които даденият модел предоставя - като например планиране на времето за зарежадане, според часа и/или цената на електроенергията, наличие на мобилно приложение за отдалечен достъп, контрол на достъпа и др.

Когато сте на път и трябва да заредите, за да продължите пътуването си, най-удачни са публичните DC зарядни станции с мощност 50kW или повече. Зареждане от трето ниво е ефективено, ако батерията ви е под 80%. Ако все пак трябва да заредите до 100%, имайте предвид, че може да е значително по-изгодно за последните 20% да включите в AC зарядна станция, ако е налична на същата локация, защото като скорост на зареждането вероятно ще е същата, но цената ще е много по-ниска и ще спестите пари.

Видове конектори

Тип едно е монофазен вход, който позволява зареждане до 7.4 kW (230V, 32A). Този стандарт е основно използван за азиатски автомобили, като също се среща и в Америка. Намирането на публична станция с този тип конектор в Европа е истинско предизвикателство, но пък съществуват адаптери.

 

 

Тип две е трифазен вид конектор, който основно се използва в Европа. В домашни условия може да предложи зареждане до 22 kW, докато при зареждане на публична станция нивото е до 43 kW(400 V, 63A, AC). Повечето публични станции в Европа са снабдени с този тип конектор. 

 


 

Комбинирана зарядна система (CCS) е подобрена версия на конектор от втори тип с добавени два допълнителни входа за осъществяване на бързо зареждане от трето ниво. 

  

Конектор CHAdeMO е вид зарядна система, която е разработена в Япония и позволява нива на зареждане до 50 kW при условия на публично зареждане. Следните производители предлагат модели, които са съвместими с този тип конектор: BD Otomotive, Citroën, Honda, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Subaru, Tesla (с адаптер) и Toyota.

 

От своя страна Tesla използва модифицирана версия на конектор от втори тип наречена Tesla Supercharger, който например може да зареди Model S до 80% за 30 минути. Към днешната дата автомобили различни от Tesla не могат да бъдат заредени с този конектор.

 

 

Как да изберем подходящото зарядно устройство за нас?

След като вече разгледахме някои основни параметри при зарядните устройства идва ред на това, как да изберем подходящото зарядно за нас?

  • Мощност: Станциите от второ ниво в повечето случаи предлагат максимален ток от 16 до 80 ампера. От това зависи до голяма степен колко бързо зареждате вашия електромобил. Дори сегашното ви ЕПС да приема само 16 ампера (3.7 kW) все пак не е лошо да помислите за по-мощно зарядно, защото най-вероятно следващият ви електрически автомобил ще приема 32 ампера (7.4 kW). Поради тази причина ви препоръчваме да закупите станция която може да осигури 32 ампера, дори 40 ампера, ако искате инвестицията ви да добие по-голям смисъл в бъдещ аспект.
  • Дължина на кабела: Някои станции пристигат стандартно с 4.80 метра кабел. Проверете дали тази дължина ще ви бъде достатъчна и при необходимост можете да си набавите по-дълъг кабел. Може също да е по-удачно да вземете станция без кабел, ако вече имате кабел, който така или иначе ползвате за зареждане на публични станции.
  • Безопасност: Индустрията на електрически автомобили е сравнително нова, което означава, че на пазара има много стартиращи компании, които предлагат зарядни устройства. Това от своя страна означава, че на практика тези фирми не са имали времето или средствата да сертифицират своите уреди. Тези устройства ще снабдяват с голямо мощност вашите електромобили и в повечето случаи ще работят часове без прекъсване. Всеки компромис с качеството е излишен. Препоръчваме да проверите дали зарядната станция е минала всички нужни тестове и разполага с необходимите сертификати за целта.
  • Смарт функции: Наличието на свързаност и смарт функции не е каприз, а бихме казали дори задължително изискване днес. Ако избраната станция разполага с възможност за настройване на времето за зареждане, освен удобство, това ще ви донесе и възможност да зареждате по-изгодно, като се съпбразявате с различните тарифи (дневна/нощна), а наличието на мобилно приложение за отдалечен достъп е важно, за да имате представа за статуса на зареждане без да сте при автомобила.

Стационарно или мобилно зарядно устройство? 

Както имената ни подсказват говорим за устройство, което е инсталирано на конкретно място и не може да бъде лесно преместено, и съответно за устройство, което предлага лесно и бързо използване на различни места.

Някои от предимствата на мобилните зарядни станции са:

  • Можете да го изкарате от контакта и да го използвате на друга локация. Ако имате втори дом или желаете да посетите приятели, които живеят на по-голямо разстояние. 
  • Ако имате проблем с устройството, лесно можете да го върнете на производителя за да го смени по гаранция. При стационарно устройство, трябва първо да повикате техници, които да го деинсталират, а по-късно и да инсталират новото.

*Ако смятате да използвате устройството извън обособено за целта помещение, препоръчваме да се уверите, че варианта на който сте се спрели може да работи при различни метеорологични условия. 

Умно или глупаво зарядно устройство?

“Глупавото” зарядно устройство просто зарежда вашия автомобил. При някои хора това е напълно достатъчно. Умното (smart) устройство може да осъществи WiFi връзка и да ви позволи следене на зареждането, мощността която е била доставена, преглед на статистиката от предишни зареждания и други. Със smart устройство на практика можете да разберете колко ви струва да използвате вашето ЕПС, докато без такъв тип зарядно можете само да гадаете.

Шест причини да закупим зарядно устройство от второ ниво

След като във “Време ли е за електромобил” изброихме десетте причини да закупите такъв, бяхме длъжни да направим подобен опит и тук, но този път стигнахме до шест.

1. Можете да зареждате бързо вашия електромобил вкъщи - няма да сте доволни от преживяването да имате електромобил, ако за зареждането му са необходими около двадесет часа.

2. Професионално инсталираната станция подобрява електрическата безопасност. Има ли нещо по-важно от безопасността в крайна сметка?

3. Някои станции позволяват използването на соларна енергия за зареждане на вашето ЕПС. Подобна инсталация ще направи разходите ви за транспорт нулеви. Еко страната също не е за пренебрегване.

4. Вашият автомобилен дилър все пак може да ви даде зарядно от второ ниво безплатно.

5. Ще изглежда добре на стената на гаража ви.

6. Вашите съседи ще са впечатлени.