Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Колко струва зареждането на един електромобил?

Колко струва зареждането на един електромобил?

Има много предимства в това да притежаваш електромобил, като данъчните облекчения, ниските разходи за поддръжка, а да не пропускаме и екологичната нотка. Но нека разгледаме една по-специфична част - колко струва зареждането на този тип превозни средства?

Колко струва зареждането в домашни условия?

 
Всеки електромобил има батерия с различен капацитет. Капацитетът на батерията се измерва в киловат часа (kWh), мерна единица за енергията, която се съхранява в клетките на батерията. От тук нататък математиката е доста проста. 
 
Не е тайна, че електрическите превозни средства се зареждат основно в домашни условия. Невероятно предимство е да разполагаш с напълно зареден автомобил всяка сутрин, преди да отидеш на работа, а на всичкото отгоре и то на много ниска цена. Ако вземем за пример Nissan Leaf, който разполага с 40 kWh батерия, а цената на тока за бита е средно около 15-17 стотинки за киловатчас, то за един пълен заряд 40 х 16 ст. = 6.40 лева. Впечатляващото в случая е, че с пълен заряд на батерията, Nissan Leaf може да измине около 240 километра. 240 километра пробег за енергия на стойност под 7 лева е непосилна задача дори за най-икономичните автомобили с двигател с вътрешно горене. Разбира се, цифрите са много ориентировъчни, като не сме взели под внимание нощната тарифа за електроенергия, която е по-ниска.
 
Цена за зареждането на три електрически превозни средства:
 

Електромобил

Капацитет на батерията

Електрически пробег

Цена за пълно зареждане

Цена за изминат километър

Nissan Leaf (2018)

40 kWh

240 км

6.40 лв.

0.026 лв.

Tesla Model S (100D)

100 kWh

515 км

16.00 лв.

0.031 лв.

Mitsubishi Outlander 2019 (Плъгин хибрид)

11 kWh

37 км

2.20 лв.

0.059 лв.

 

зареждане на Нисан Лийф в гаража

Зареждане на работното място

Стойността на зареждането на даден електромобил на работното място варира в зависимост от организацията, като някои компании предлагат дори безплатно зареждане за своите служители.
 
 • Безплатно зареждане за служителите, като възможност за привличане на нови кадри и задържане на старите.
 • Платено зареждане за всички служители.
 • Безплатно зареждане за даден период от време, с цел минимален брой станции да бъдат използвани от максимално много служители.

зареждане на електромобили на работното място

Зареждане на публични зарядни станции

Зареждането на превозното ви средство на публична зарядна станция е винаги удобен начин да добавите допълнителни километри пробег, особено ако тепърва ви предстои да изпълните задачи свързани с придвижване. Много локации с публични зарядни станции предлагат безплатно зареждане, като единствено се нуждаете от мобилна апликация за да стартирате процеса.
 
 • Чрез мобилно приложение, като това на EVPoint, вие можете да получите информация за местоположението и статуса на конкретна станция, като ако зареждането се таксува, вие можете да извършите плащането отново посредством мобилното приложение.
 • Много зарядни станции предлагат достъп чрез RFID карта (подобно на безконтактна дебитна карта), чрез която се стартира процеса.

Зареждане на публични зарядни станции

Зареждане на бързи DC станции

Станциите за бързо DC зареждане могат да бъдат открити най-често по магистралите, както и в паркинг зоните на големи търговки вериги. На подобен тип зарядна станция можете да добавите много бързо допълнителен пробег на вашия електромобил, като и стойността на зареждането е по-скъпа в сравнение със зареждане от AC станция.
 
 • Някои търговски обекти все пак предлагат и безплатно DC зареждане, като по този начин подпомагат развитието на електрическата мобилност
 • Цената за зареждане от бърза DC станция също варира, като таксуването се определя на базата на времето за зареждане и на зареденета електрическа енергия – Пример: (0.19 лв. на минута, 0.54 лв. за зареден 1 kWh).

Какъв разход имат различните електромобили?

След като вече се запознахме с това как се изчислява разходът при електромобилите, решихме да ви представим един тест направен на пистата от календара на Формула 1 - Каталуня, Испания. Тестът включва някои от по-масовите електрически автомобили на пазара в момента и на базата на него можете да добиете представа за приблизителните показатели на всеки един автомобил. Данните са представени на базата на два пробега.

 

Електромобил Първи пробег Втори Пробег Среден пробег Резерва Разход
Hyundai IONIQ Electric (28 kWh) 199 км 224 км 212 км 5-8 км 12,2 kWh (1.95лв.)/100 км
Kia Soul EV (30 kWh) 214 км 222 км 218 км 7 км 13,6 kWh (2.17лв.)/100 км
Nissan Leaf (40 kWh) 235 км 220 км 228 км 14 км 16,3 kWh (2.60лв.)/100 km
BMW i3 (33,3 kWh) 225 км 237 км 231 км 30 км 14,8 kWh (2.36лв.)/100 км
Volkswagen e-Golf (35,8 kWh) 218 км 244 км 231 км 5 км 12,4 kWh (1.98лв.)/100 км
Renault  Zoe (41 kWh) 273 км 295 км 284 км 15 км 14,6 kWh (2.33лв.)/100 км
Jaguar I-PACE (90 kWh) 307 км 319 км 313 км 10 км 27,5 kWh (4.40лв.)/100 км

   

Митове за публичните станции - предимство ли е вашият бизнес да предлага възможност за зареждане на електромобили?

Както при повечето тепърва навлизащи в нашето ежедневие технологии и електромобилите не правят изключение и съвсем резонно около тях има много митове и грешни представи. Нашият опит показва, че един от спиращите фактори за собствениците на бензиностанции, търговски центрове, паркинги и т.н. за изграждане на станция в техните локации е схващането, че подобна станция би повишила сметките за електричество до небето. Истината е, че сметките наистина се повишават, но след представените изчисления по-горе установихме, че цифрите не са толкова стряскащи. Ако предлагате безплатно зареждане, няма как да изчислите преките ползи от подобна инвестиция. Факт е, че със сигурност подобна станция вдига реномето на вашия бизнес. Ако смятате да предлагате платено зареждане, трябва да сте наясно, че ще отнеме известно време докато инвестицията добие смисъл. 

Ако трябва да обобщим: поставянето на публична станция е страхотен атестат за вашия бизнес и за вас самия, като собственик или мениджър. Платеното зареждане не е лоша идея, но ако това е основният ви бизнес план, то ще трябва да се “заредите” с търпение, докато цифрите започнат да бъдат във ваша полза.

Основни предимства за бизнеса от поставянето на зарядна станция:

 • Поддържане на служителите щастливи. Служителите, които се чувстват ценени от бизнеса - и чиито нужди са задоволени - са по-ангажирани и продуктивни. Предоставянето на възможност за зареждане на ЕПС, показва на служителите нивото на отзивчивост и ангажираност на работодателя.
 • Демонстриране на екологичен начин на мислене и заявка за асоциация с подобен тип инициативи на марката. Социалната отговорност е от ключово значение за бизнеса днес и да се даде възможност за по-екологичен транспорт е решаваща част от това. Възможността за зареждане на ЕПС на работното място изпраща ясно и видимо съобщение за това къде се намира бизнесът по отношение на намаляването на вредното въздействието върху околната среда от неговите операции и персонал.
 • Подобряване на ефективността и намаляване на разходите. Електрическите зарядни станции на работното място могат да улеснят живота на служителите, намалявайки времето, прекарано в търсене на това къде да се зареждат. За компаниите, в които автопаркът е част от бизнеса, има възможности да спестят разходи за гориво и поддръжка.
 • Предоставяне на удобство за клиентите. Клиентите вземат решения за това кои компании да си партнират въз основа на широк спектър от фактори - а удобството е един от най-важните. Зарядните точки в бизнес центровете ще бъдат привлекателни, тъй като клиентите ще могат заредят своето ЕПС, докато са на среща например. 
 • Подобряване на възвръщаемостта на инвестицията и осигуряване на допълнителен паричен поток.